AcasăRecomandariLegi romanesti, pe neintelesul tuturor: exclusivitatea unui post tv va mai fi...

Legi romanesti, pe neintelesul tuturor: exclusivitatea unui post tv va mai fi exclusivitate?

Parlamentul Romaniei redefineste exclusivitatea unei televiziuni pentru ca fiecare sa priceapa ce vrea. Este vorba adoptarea Legii 95 din 1 iulie 2014 pentru modificarea art. 86 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Alesii neamului lasa audiovizualul in ceata

Suna asa:

  1. Oricare radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei sau a unui alt stat membru al Uniunii Europene are acces, in conditii corecte, rezonabile si nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public, transmise in exclusivitate de catre un radiodifuzor aflat sub jurisdictia Romaniei, in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri, cu respectarea prevederilor art. 85.
  2. In cazul radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia aceluiasi stat membru al Uniunii Europene cu radiodifuzorul care a obtinut drepturi de exclusivitate asupra evenimentului, accesul in scopul realizarii de reportaje scurte de stiri se solicita radiodifuzorului respectiv.

Ce poate fi aceasta? Ca orice televiziune din UE poate filma, poate face scurtele reportaje de stiri amintite mai sus, in ce priveste un eveniment asupra caruia un post din Romania are exclusivitate. Si in cazul in care cei care fac “reportajele scurte de stiri” se afla sub aceeasi umbrela legislativa si in UE cu televiziunea care are drept de exclusivitate, trebuie sa solicite acordul radiodifuzorului care detine exclusivitatea. “Evenimente de mare interes pentru public”, asta se poate intelege. Modalitatea “accesului ” nu este explicata. Pot intra cameramanii difuzorului secundar in sala unui concert, de pilda, sau doar preiau imagini de la cine are exclusivitate sub jurisdictia Romaniei? Bun, dar despre ce exclusivitate mai poate fi vorba? De ce ar accepta un difuzor care detine o exclusivitate accesul unei televiziuni concurente? Poate refuza o solicitare de acest gen? Aceleasi intrebari, cu diferentele de rigoare, se pot pune si in cazul posturilor de radio.

Poate fac lumina semnatarii respectivei legi,  Valeriu Zgonea, si Ioan Chelaru. Ca,  in rest, e loc de interpretari cu duiumul.

Iata ce specifica Art. 85 din Legea Audiovizualului:
(1) Extrasul reprezinta o scurta succesiune de imagini si sunete cu privire la un eveniment de interes public, in scopul informarii publicului asupra aspectelor esentiale ale evenimentului respectiv.
(2) Daca un eveniment de interes general este alcatuit din mai multe elemente autonome din punct de vedere organizatoric, fiecare element va fi considerat un eveniment de interes public.
(3) Daca un eveniment de interes general se deruleaza pe parcursul mai multor zile, radiodifuzorii secundari au dreptul la difuzarea unui singur extras pentru fiecare zi.
(4) Indiferent de alcatuirea si desfasurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depasi 3 minute.
(5) Extrasele vor fi utilizate numai in cadrul buletinelor informative obisnuite.
(6) Toate elementele programului sau ale inregistrarii neutilizate pentru realizarea extrasului vor fi distruse de radiodifuzorul secundar dupa difuzarea extrasului.
(7) In cazul in care extrasul este realizat prin inregistrarea semnalului unui radiodifuzor primar, el trebuie sa mentioneze numele acestuia sau sa contina sigla lui, cu exceptia cazului in care radiodifuzorii implicati decid altfel.
(8) Extrasul nu poate fi difuzat inainte ca radiodifuzorul primar sa fi difuzat evenimentul, cu exceptia cazului in care radiodifuzorul primar nu difuzeaza evenimentul timp de 24 de ore de la producerea lui.
(9) Un extras difuzat nu poate fi redifuzat decat daca exista o legatura directa intre continutul sau si un alt eveniment de actualitate.

 

author avatar
Tudor Borcea
521 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger