AcasăCum a ajuns ia romaneasca obiect de lux

Cum a ajuns ia romaneasca obiect de lux

Cea mai cunoscuta bluza romaneasca inca este o muza pentru marii designeri din lume, de multe ori fiind folosita ca element principal, asa cum a facut Tom Ford pentru colectia acestei veri.

Regina Maria, un model de eleganta si rafinament

Designerii romani sunt de parere ca moda internationala revine din cand in cand la ie si de cele mai multe ori este folosita ca model de baza pentru colectiile marilor creatori.

Cantareata Adele, in Vogue, cu ia lui Tom Ford

Cantareata Adele a aparut pe coperta Vogue cu o ie realizata de Tom Ford, ca imagine a colectiei de primavara-vara, de anul acesta. „Are o revenire spectaculoasa in tendintele internationale, o revenire mai mult inspre luxury, dar si o pozitionare a ei ca model de baza in colectii”, ne-a declarat designerul roman Dorin Negrau.

Crisa Kyra, intr-o ie creatie personala

La randul sau, Negrau este autorul colectiei „Visions”, un proiect avangardist de valorificare a elementelor traditionale in portul contemporan, in care ia a fost vedeta.

De la Regina Maria, la pictura lui Henri Matisse

Stilista Iulia Albu, muza colectiei "Visions" semnata de Dorin Negrau

Ia a fost facuta celebra in lume de personaje de mare influenta, precum Regina Maria a Romaniei sau Maria Tanase. Regina Maria, o englezoiaca de o frumusete clasica, nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii, adora costumul popular romanesc pe care nu ezita sa-l imbrace si in care s-a lasat fotografiata de nenumarate ori.

Celebra lucrare "La blouse roumaine", creatie Henri Matisse

De altfel, ea s-a numarat printre primele femei de rang inalt care au purtat aceasta bluza ca pe un element de lux al garderobei, oferindu-i iei un atu extrem de valoros. Si nu numai ea, dar toate reginele Romaniei si aristocratia feminina a timpului au adoptat acest tip de imbracaminte, poate si cu intentia mai mult sau mai putin ascunsa de a se face placute de multime.

Faimoasa ie a lui Yves Saint Laurent, inspirata de Matisse

Mari artisti, precum Henri Matisse sau Constantin Daniel Rosenthal, au fost sedusi de frumusetea simpla a iei si de frumusetea portului romanesc. De la primul ne-au ramas mai multe picturi si desene infatisand femei imbracate cu ie, iar al doilea a infatisat-o in tabloul „Romania revolutionara” pe Maria Rosetti, englezoaica la origine si sotia a lui C.A. Rosetti, purtand atat ie, cat si naframa.

Din atelierele lui Yves Saint Laurent, in muzee

In anii ’60 – ’70, pe langa hipsterii care au lansat miscarea flower-power, timid, incepeau sa apara si la marile evenimente de moda bluze inspirate de ie. Dar boomul a fost dat de celebrul Yves Saint Laurent, care i-a adus un omagiu pictorului francez Matisse, care era fascinat de portul romanesc. Designerul a creat in 1981 o intreaga colectie intitulata „La blouse roumaine”, dupa numele cunoscutului tablou al lui Henri Matisse. „Yves Saint Lorent a fost primul care a recunoscut ca s-a inspirat strict din ia romaneasca pictata de Matisse, apoi a promovat-o Jean Paul Gaultier, in urma cu patru ani. Cel care a repus-o la loc de cinste a fost Tom Ford, care a reinterpretat ia din zona Sibiu, cu acele multe broderii negre specifice zonei, produs care de altfel a si aparut in numarul american al revistei Vogue, in martie 2012, purtata de Adele”, aduce precizari Dorin Negrau.

Colectia lui Yves Saint Laurent a intrat in istoria modei si acum circula prin muzeele din toata lumea. In Bucuresti a fost prezentata in 2009. Saint Laurent a fost urmat de Kenzo sau Jean Paul Gautier, care au dedicat colectii intregi camasii populare romanesti dupa ce Nadia Comaneci, aflata in plina glorie, a aparut imbracata cu o ie traditionala. Apoi au fost Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui sau Philippe Guilet.

Strainii, interesati de portul popular romanesc

„In momentul de fata ochiul critic al modei se afla cumva deasupra Europei de Est si a Orientului, datorita creativitatii din aceste zone. Designerii se inspira din ce in ce mai mult din porturile populare romanesti, rusesti sau mongole si incearca un mix al traditionalului cu modernul, pentru un rezultat pasional si emotionant”, a declarat pentru ziarul „National” designerul Crisa Kyra. Ea adauga ca, in timp: „Ia a fost subiectul principal inspirational pentru designeri romani si straini, care au ales sa ii confere un look boem, lungind-o si transformand-o in rochie sau i-au aplicat accesorii pretioase pentru ca sa poata fi purtata chiar si la un cocktail party”. Crisa Kyra a lansat de curand o serie intreaga de ii stilizate, care au atras imediat atentia vedetelor feminine din Romania.

De unde vine ia

Este aproape imposibil de determinat cand a aparut primul tip de camasa, dar se considera ca acest tip de imbracaminte ar fi putut sa fie purtat de populatia apartinand culturii Cucuteni. Este croita in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza si cu o deschizatura in partea de sus. Ia este de fapt o camasa de sarbatoare, confectionata din panza alba, bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. In jurul gatului este intarita cu un snur rasucit, iar manecile, de cele mai multe ori, sunt incretite la umeri si la incheieturile mainilor. Tehnica decorarii iei s-a transmis de la o generatie la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natura.

author avatar
Manuela Golea
4.282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger