AcasăMONDENIronia sortii! "Ridicat" de Securitate in 1958, Mitica Popescu avea sa joace...

Ironia sortii! „Ridicat” de Securitate in 1958, Mitica Popescu avea sa joace rolul jigodiilor, in 1993

Romania traverseaza o veritabila „Tortionariada”, presa scoatand la iveala, aproape in fiecare zi, identitati si fapte ale unor criminali ai regimului comunist. In varsta de 76 de ani, actorul Mitica Popescu face si el o dezvaluire socanta despre un moment dureros din viata sa, episod tinut ascuns opiniei publice. Venerabilul actor spune ca si el a fost inchis la Periprava, acolo unde a activat Ion Ficior, ultimul tortionar dovedit.

Mitica Popescu

Dupa ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a facut public numele tortionarului Ion Ficior, responsabil de moartea a aproximativ 100 de detinuti la Periprava, tot mai multi contemporani ai acelor vremuri ies la lumina si povestesc cumplitele clipe traite in lagarele de exterminare comuniste. Printre acestia, si marele actor Mitica Popescu, ajuns la Periprava spre sfarsitul anilor ’50, inceputul anilor ’60. Fostul sot al regretatei Leopoldina Balanuta a facut primele declaratii in acest sens intr-o emisiune la Digi24, cand a povestit ca a facut trei ani de detentie pentru ca a „fluierat in biserica”: „Am fost luat de la Institut (n.r. de Teatru si Film), am fost dus undeva, iar acolo un om dragut, care statea la birou, m-a intrebat: «Stiai … nu stiu ce?». Mi s-a spus sa stau jos… si am stat 3 ani!”. Ulterior, Mitica Popescu avea sa dezvolte acest subiect, pentru gandul.info, actorul vorbind despre un fapt de viata pe care tot el l-a retrait dupa Revolutie, in „Cel mai iubit dintre pamanteni”, filmul semnat de Serban Marinescu.

„Foamea era ingrozitoare”

Tot calvarul real al lui Dumitru „Mitica” Popescu a inceput in iarna anului 1958. Student in anul II la Teatru,  acesta se afla la o onomastica, in casa unor vecini. Aici, in treacat, a asistat la o discutie a unor cetateni, care s-au exprimat cum ca ar vrea sa plece in America. Actorul sutine ca subiectul i-a intrat pe o ureche si i-a iesit pe cealalta. Peste cateva zile, insa, a fost „ridicat” si dus la Securitate. Apoi, sub acuzatia de „Tradare si trecere a frontierei” (?!), Popescu a fost condamnat la 3 ani de inchisoare. A fost repartizat la Jilava si, ulterior, a stat trei luni la Periprava, lagarul din judetul Tulcea, la care tartor sef era Ion Ficior, tortionarul acuzat in aceste zile de genocid. „O tampenie. N-am avut niciun gand sa fug! D-aia mi-au si dat doar trei ani. Ceilalti au luat intre opt si 12 ani. Eu am luat minimum de pedeapsa. Alta mai mica nici nu exista. Pe Ficior l-oi fi cunoscut, l-oi fi vazut vreodata, dar de vorbit cu el n-am vorbit. Noi aveam belelele noastre, cu subofiterii care ne supravegheau pe sectie si care ne scoteau la munca. Caraliii, astia ne mancau noua zilele. Acolo, foamea era ingrozitoare. Ne dadea o zeama de arpacas si un colt de paine. Mancai cel mai bine cand visai. Apa pe care o beam era scoasa direct din Dunare, iar tantarii ne mancau de vii”, declara indragitul actor.

El l-a „saltat” pe Victor Petrini

Ironia sortii face ca, la 35 de ani distanta de la arestarea sa, actorul Mitica Popescu sa fie distribuit de regizorul Serban Marinescu in capodopera „Cel mai iubit dintre pamanteni”, ecranizare dupa romanul omonim al lui Marin Preda. Mitica Popescu a interpretat in aceasta superproductie – in care au mai jucat nume grele ale cinematografiei romanesti (Stefan Iordache, Gheorghe Dinica,  Stefan Banica, Tora Vasilescu, Valentin Uritescu, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, George Constantin, Maia Morgenstern sau Colea Rautu) – rolul leprei de la Securitate, care il ridica intr-o noapte de acasa pe Victor Petrini (interpretat de Stefan Iordache) si il duce pe acesta, legat la ochi, cu o Volga neagra, la ancheta. Acolo, scenariul filmului seamana in mare masura cu ancheta pe care Mitica Popescu a trait-o pe viu, la sfarsitul anilor ’50. Profesorului universitar Victor Petrini i se cere sa traduca expresia „astept ordonantele dumneavoastra”, folosita intr-o scrisoare pe care acesta o adresase unui prieten plecat in strainatate. Acesta raspunde ca este o simpla formula de salut, intre doi prieteni vechi, dar raspunsul nu este pe placul anchetatorilor, care il trimit pe „dusmanul de clasa al poporului” in fata instantei si, ulterior, in lagar, desi acuzatiile erau absolut aiuritoare.

Marina Popa


author avatar
eNational
2.530 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger