AcasăMONDENCum a terorizat un sculptor roman autoritatile din Vancouver!

Cum a terorizat un sculptor roman autoritatile din Vancouver!

Cine s-ar fi gandit? Sculpturile cu care se mandreste astazi orasul Vancouver au fost realizate de Gerhard Juchum, un emigrant din Romania si, intr-o prima faza, au fost considerate de autoritatile canadiene drept o adevarata pacoste!

Gerhard Juchum obisnuia sa isi doneze lucrarile cu forta, instalandu-le in parcuri, fara permisiune din partea autoritatilor
Veterinarul din Atel Gerhard Juchum a lasat in urma peste 100 de sculpturi
Sculptura “Lovers II” poate fi admirata in parcul de langa primaria orasului Vancouver

Numele celui care a contribuit in mod esential la infrumusetarea orasului Vancouver este Gerhard Juchum. Acesta s-a nascut pe 15 noiembrie 1932, la Atel, in nordul judetului Sibiu, a copilarit la Medias si a fost veterinar. Initial, Gerhard a fugit in Germania, unde a  fost nevoit sa repete facultatea, pentru ca nu i se recunostea scoala facuta in Romania. In paralel cu medicina veterinara, Juchum a urmat si cursurile Facultatii de  Arte Frumoase din cadrul Universitatii  din Wurzburg am Main.

Dupa terminarea studiilor, barbatul a emigrat in Canada si s-a stabilit la Vancouver in 1968. Si-a castigat existenta ca veterinar, iar in timpul liber, sculpta. Mult si bine, sustin criticii de arta din zilele noastre. Indragostit de orasul in care incepuse o noua viata, Gerhard a vrut sa doneze municipalitatii operele sale. Autoritatile, insa, nu i-au impartasit entuziasmul si nici viziunea despre arta si i-au refuzat darurile. Si nu o data, ci de trei ori. Poate ca o vina in toata aceasta situatie a avut si Juchum, care hotarase sa isi “doneze” lucrarile cu forta, instalandu-le prin parcuri sau in fata cladirilor importante din Vancouver. In 1969, de exemplu, Juchum si-a lipit una dintre opere, “The Spearfisher”, pe o piatra din parcul Stanley. Desi canadienii de rand  si jurnalistii au fost etuziasmati, autoritatile au luat sculptura si au aruncat-o intr-o curte. Doi ani mai tarziu, consiliul local Port Hardy s-a gandit sa salveze lucrarea si o expuna public.  In 1972, veterinarul a montat in mare taina si la adapostul intunericului sculptura “Lovers I” pe plaja din English Bay. Autoritatile au simtit din nou cum vad negru in fata ochilor.

In 1973, veterinarul artist s-a gandit sa mai faca o donatie cu forta, instaland “Lovers II” intr-un parc. Pentru ca stiau unde locuieste sculptorul, reprezentantii primariei au luat opera de arta si i-au lasat-o lui Gerhard, in fata casei, pe scari, impreuna cu un biletel in care il informau ca daca nu se potoleste, il vor da in judecata. Cateva luni mai tarziu, autoritatile s-au razgandit si au acceptat sa instaleze lucrarea la doi pasi de primarie. In cei noua ani pe care i-a trait in Vancouver (n.r. artistul a murit in 1977, intr-un accident auto), Juchum  a realizat nu mai putin de 100 de sculpturi, care astazi sunt mandria Canadei, chiar daca unele dintre ele nu sunt tocmai bine ingrijite.

author avatar
Alina Creanga
532 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger