Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Vanati actiunile Transgaz si Transelectrica!

Vanati actiunile Transgaz si Transelectrica!

Autor:

Analistii bancari si ai pietei de capital se asteapta la aprecierea pe termen mediu si lung a activelor Transelectrica  si Transgaz, mai ales in perspectiva transportului gazelor din Marea Neagra catre Europa Centrala. Din martie 2014 pana in prezent, actiunile Transelectrica au crescut fabulos, cu peste 94%, iar ale Transgaz, cu aproape 43%, ceea ce le face de zeci de ori mai profitabile decat depozitele bancare.

 

Mihai Caruntu Radu Craciun BCR 1 Vanati actiunile Transgaz si Transelectrica!

Mihai Caruntu (stanga) si Radu Craciun estimeaza ca Transgaz si Transelectrica vor fi profitabile pe termen lung

Strategia energetica a Romaniei, extraordinara pe hartie, nu explica de ce am avea absoluta nevoie de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si nici de hidrocentrala in pompaj de la Tarnita, in conditiile scaderii consumului de energie electrica. Economistul sef al BCR, Radu Craciun, este de parere ca statul roman ar trebui sa-si reevalueze tintele in domeniul energetic in mod realist. „Tarnita si reactoarele 3 si 4 sunt chiar asa strategice? Sa nu punem caruta inaintea boilor. Trebuie demonstrat ca avem nevoie de ele. Chiar va creste consumul asa de tare incat sa avem nevoie de ele?”, a punctat, ieri, Radu Craciun. La randul sau, Mihai Caruntu, coordonator al echipei de cercetare a pietei de capital de la BCR, a mentionat ca eficienta energetica este cea care sta la baza consumului de electricitate. „Germania, de exemplu, si-a propus reducerea consumului din reteaua de energie cu 2% in fiecare an, pana in 2020, prin cresterea eficientei energetice”, a spus Caruntu.  In Romania, pierderile din retea ajung pana la 10% la energie electrica, respectiv pana la 9% la gaze. Cu toate acestea, studiul BCR referitor la strategia energetica, prezentat ieri, are in vedere rezultate viitoare favorabile pentru Transgaz si Transelectrica, firme de stat listate pe bursa, ale caror active se vor aprecia pe termen mediu si lung. In plus, din martie 2014 pana in prezent, actiunile Transelectrica au crescut fabulos, cu peste 94% ( de la 16 lei/actiune la 30,8 lei/actiune), iar ale Transgaz, cu aproape 43% (de la 194 de lei/actiune la 277 de lei/actiune), ceea ce le face de zeci de ori mai profitabile decat depozitele bancare.

Puncte forte

Potrivit analizei, Transelectrica are o profitabilitate sustenabila pe termen lung si, datorita unui cash de 865 de milioane de lei, are loc suficient de indatorare pentru investitii masive, ceea ce va duce la cresterea valorii activelor sale. La randul sau, Transgaz dispune de un cash de aproape 560 de milioane de lei, iar perspectiva transportului de gaze din Marea Neagra catre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria va duce la o apreciere importanta, pe termen lung, a activelor acestei companii. In plus, cash-ul  permite Transgaz  o indatorare fara probleme pentru finantarea partiala a gazoductului de la Marea Neagra, prin care, conform aprecierilor lui Caruntu, s-ar putea transporta cinci miliarde de metri cubi de gaze pe an.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-09-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!