AcasăOldTaxa auto incalca din nou Tratatul UE

Taxa auto incalca din nou Tratatul UE

Inca un roman a obtinut castig de cauza la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), ai carei magistrati au stabilit ca taxa auto din Romania incalca Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE).

Magistratii CJUE au reafirmat caracterul nelegal al taxei auto din legea 9/2012

La inceputul anului 2013, brasoveanul Mihai Manea a solicitat inmatricularea in Romania a unui autovehicul rulat cumparat din Spania si inmatriculat in acea tara in 2005. Autoritatile din Romania au conditionat inmatricularea de plata taxei auto prevazute de Legea 9/2012. Manea a considerat ca legea este incompatibila cu articolul 110 din TFUE si a sesizat Tribunalul Brasov, cerand inmatricularea autovehiculului fara plata taxei. Tribunalul i-a respins actiunea, iar Manea a facut recurs la Curtea de Apel Brasov, instanta care, constatand ca o alta curte de apel din Romania a pronuntat o hotarare in sens contrar, a cerut o opinie din partea CJUE.

Ce prevede Tratatul

Articolul 110 din TFUE prevede urmatoarele

–         niciun stat membru nu aplica, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare;

–         niciun stat membru nu aplica produselor altor state membre impozite interne de natura sa protejeze indirect alte sectoare de productie.

Or, in cazul lui Manea si al altor romani care au obtinut castig de cauza la CJUE, instanta europeana a constatat ca taxa prevazuta in Legea 9/2012 incalca articolul 110 din TFUE.

Decizia CJUE

In consecinta, CJUE sustine ca, in cauza Manea versus Guvernul Romnaniei, articolul 110  din TFUE trebuie intrepretat in sensul ca:

–        nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate, cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv, cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma,

–       se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii. Mentionam ca CJUE face referire la masinile inmatriculate in perioada 2007-2013, pentru care s-a achitat taxa de poluare, o masura fiscala declarata nelegala la vremea respectiva  de Comisia Europeana. In concluzie, Manea se poate adresa autoritatilor pentru a-i permite inmatricularea masinii respective fara taxa auto. Cat ii priveste pe cei care vor sa-si recupereze banii pe inmatricularea autovehiculelor in baza Legii 9/2012, acestia se pot adresa instantelor.

Cum recuperati taxa

Restituirea taxei de poluare se poate face prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu. Contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:

–           cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta, pentru conformitate;

–           contractul de vanzare-cumparare a autovehiculului;

–           decizia de impunere a platii taxei auto, eliberata de Administratia Financiara competenta;

–           dovada platii taxei.

author avatar
Arpad Dobre
600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger