AcasăRecomandariStatul risca procese dezastruoase cu Gabriel Resources si cu investitorii

Statul risca procese dezastruoase cu Gabriel Resources si cu investitorii

Senatul si Camera Deputatilor au aprobat dezbaterea si respingerea in regim de urgenta a proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana. „Si cu asta, basta”, a zis premierul Victor Ponta, numai ca nu e deloc „basta”, deoarece compania Gabriel Resources a anutat ca  va da in judecata statul roman, pentru daune.

Manifestatiile din Bucuresti si din tara, precum si jocul „la doua capete” al guvernantilor au dus la devalorizarea actiunilor Gabriel Resources

Valoarea titlurilor detinute de compania canadiana Gabriel Resources la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a oscilat mult in ultimele zece zile, in functie de ce anume se intampla la Bucuresti.

Cotatii in scadere

Astfel, cand Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege (iar acum ministrii se dau loviti si vor sa-l respinga) privind inceperea lucrarilor la exploatarea aurifera, actiunile au crescut cu 2,41%. Opozitia unei parti a opiniei publice din Romania fata de acest proiect a generat proteste in Bucuresti, iar titlurile companiei canadiene au scazut, initial cu 17%. In urma mitingurilor din cateva orase din tara, titlurile companiei canadiene s-au devalorizat pentru scurt timp cu 70%, pentru a se stabiliza, luni seara, la un minus 54% (0,34 de dolari/actiune)  fata de cotatia precedenta.

Valoare de piata

Potrivit datelor bursei din Toronto din perioada septembrie 2008-septembrie 2013, actiunile Gabriel Resources erau cotate in 6 decembrie 2010 la un maxim de 8,6 dolari pe unitate, iar cel mai redus nivel a fost atins pe 19 decembrie 2008, de un dolar pe unitate. La inchiderea sedintei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piata de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA).

Actiuni in instanta

Gabriel Resources a anuntat ca ar putea actiona statul roman in justitie, daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament. La randul lor, si investitorii care au cumparat actiuni ale companiei canadiene s-ar putea coaliza impotriva statului roman. Si premierul  Victor Ponta a admis ca „in mod sigur” compania va intenta un proces si statul va fi obligat sa plateasca despagubiri. Si atunci, de ce au mai adoptat proiectul in sedinta de guvern, doar ca sa se afle in treaba?

Minerii din Apuseni vor sa munceasca

In timp ce in Bucuresti si in tara mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera, locuitorii Rosiei Montane au alta parere. „Noi vrem sa muncim, ii rugam din suflet sa termine cu aceasta zarva. Sa dea drumul odata la proiect, pentru ca ne-am saturat. Cei ce stau in strada (in Bucuresti – n.r.) sa vina aici sa vada ce se poate face”, a spus o localnica. Aceeasi opinie a fost impartasita si de 50 de primari din judetul Alba, care reprezinta 100.000 de oameni.

author avatar
Arpad Dobre
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger