Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Soferii sunt arsi la RCA, ASF ne abureste cu teste de stres

Soferii sunt arsi la RCA, ASF ne abureste cu teste de stres

Autor:

Necesitatea infiintarii unui corp al evaluatorilor independenti este tot mai actuala, in conditiile in care reclamatiile soferilor privind plata RCA si CASCO s-au inmultit de 27 de ori in ultimii zece ani. Acest fapt trece in planul doi pentru  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care a anuntat ca este ocupata cu teste de stres efectuate la asiguratorii din Romania.

 

mini cooper la service Soferii sunt arsi la RCA, ASF ne abureste cu teste de stres

Evaluatorii asiguratorilor au interesul sa fixeze daune mici, iar Misu Negritoiu e multumit de firmele pe care le supravegheaza

Service-urile auto independente, transportatorii si mai multe organizatii pentru protectia consumatorilor avertizeaza ca nu este normal ca ASF sa fie platita de piata pe care o supravegheaza, iar evaluatorii auto sa fie angajati ai firmelor de asigurari. Totusi, in Romania asa se intampla de ani de zile, iar proiectul de lege privind infiintarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Independenti (CEETAR) a starnit opozitie din partea ASF, a tuturor firmelor de asigurari, precum si din partea Ambasadei Austriei, care a amenintat cu retragerea firmelor austriece din Romania. Potrivit Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), infiintarea CEETAR este absolut necesara din mai multe considerente, legate in special de obiectivitate si raspundere a evaluatorilor.

Efectele infiintarii CEETAR

Misu Negritoiu lat Soferii sunt arsi la RCA, ASF ne abureste cu teste de stres

Misu Negritoiu

Presedintele ASSAI, Cristian Muntean, a facut o paralela intre situatia actuala de pe piata asigurarilor auto si starea de normalitate care se doreste a fi implementata prin infiintarea CEETAR. Atfel:

–         in Romania sunt peste 1.400 de inspectori de dauna angajati ai societatilor de asigurari. CEETAR va avea nevoie de aproximativ 400 – 450 de experti tehnici;

–         societatile de asigurari utilizeaza pentru deplasarea inspectorilor de daune sute de autovehicule luate in leasing. In cazul expertilor CEETAR, acestia isi vor folosi autovehiculele proprii.

–         in Romania exista 20 de societati de asigurari care activeaza in zona RCA si CASCO si fiecare firma este obligata sa aiba minimum un birou de constatare a daunelor in fiecare judet. Practic, vorbim de peste 800 de astfel de birouri. Spre comparatie, CEETAR va avea nevoie de cate un birou in fiecare judet al tarii, adica doar 40 de birouri.

Raspundere penala

In prezent, personalul departamentelor de daune de la firmele de asigurari poate gresi fara a fi penalizat in cazul abuzurilor, ba chiar este premiat cu 5% din valoarea sumelor salvate la plata. In cazul expertilor CEETAR, acestia vor raspunde personal pentru solutiile tehnice stabilite. Daca apar trei solutii tehnice/an ce se dovedesc incorecte prin contraexpertize, evaluatorul in cauza este exclus din organizatie, nu mai poate profesa si raspunde patrimonial si penal pentru corectitudinea solutiilor tehnice emise.

Misu Negritoiu, ocupat cu solvabilitatea

Seful ASF, Misu Negritoiu – care sustine ca piata asigurarilor auto este buna asa cum e si nu e nevoie de evaluatori independenti – e ocupat cu teste de stres si verificarea solvabilitatii firmelor de pe piata pe care o supravegheaza. Vorba vine, verificare, deoarece de acest aspect se vor ocupa firme precum Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars si Milliman. Acestea  vor evalua activele si pasivelor a 13 asiguratori, valoarea contractului fiind estimata la 12,3 milioane de lei, cu TVA, bani platiti, pana la urma, tot de clientii asiguratorilor. Reamintim ca azi, de la ora 10.00, sediul ASF si al Parlamentului vor fi pichetate de membrii  ASSAI, ai organizatiilor pentru protectia consumatorilor si ai transportatorilor, care cer demiterea lui Misu Negritoiu si adoptarea urgenta a legii pentru infiintarea CEETAR.

 Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-09-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!