AcasăRecomandariRomanii au parte de credite de doua ori mai scumpe ca in...

Romanii au parte de credite de doua ori mai scumpe ca in UE

Banca Centrala Europeana  (BCE) a lansat un site prin care ofera date statistice financiare din domenii variate, inclusiv in ceea ce priveste costul creditarii. Cum era de asteptat, creditele din Romania sunt de douia ori mai scumpe ca in UE.

Cetatenii zonei euro iau credite imobiliare cu 2,25%/an, iar romanii, cu peste 5%/an

Site-ul https://www.ecb.europa.eu/stats/html/index.en.html faciliteaza accesul la principalele statistici privind zona euro si la statistici nationale, precum si la utilizarea si compararea acestor statistici.

Credite de consum

Pentru perioada  ianuarie 2000 – august 2015, cea mai mica valoare a dobanzilor la creditele de consum s-a inregistrat in zona euro in iunie 2015, cand dobanda a fost 5,32%, iar media pentru cei cinci ani a fost de 6,659%. Cat priveste situatia din Romania, daca vorbim de o suma de 5.000 de euro, de exemplu, bani imprumutati pe cinci ani, in urma calculelor efectuate de expertii portalului financiar FinZoom a rezultat un cost dublu fata de zona euro. Concret, dobanda medie pentru creditele de consum este de 12,54%, comparativ cu dobanda din acest an practicata in zona euro, ce arevalori cuprinse intre 5,32%/an si 5,59%/an. Indiferent care este indicele de referinta la care ne raportam (doar anul 2015 sau intregul interval de timp), rezultatele indica acelasi lucru: ca rata dobanzilor in Romania este de doua ori mai mare decat in zona Euro.

Imprumuturi imobiliare

Daca analizam imprumuturile pentru locuinte, portalul BCE ofera ca punct de plecare anul 2003 pentru zona euro. Cele mai importante aspecte ale perioadei analizate releva ca:

–         valoarea maxima a dobanzii din zona euro a fost inregistrata in lunile septembrie – octombrie ale anului 2008, de 5,37%;

–         in luna mai 2015 s-a inregistrat cea mai mica dobanda din zona euro, respectiv 2,29%;

–         media dobanzilor pentru anul 2015 este de 2,36%, iar pentru intreaga perioada analizata, de 4,11%.

FinZoom a facut si o comparatie pentru creditele ipotecare din Romania, pentru suma de 50.000 de euro, pe 20 ani, la nivelul anului 2015. Rezultatele ne indica o rata medie a dobanzii de 5,20%. Acest nivel arata ca, la fel ca si la creditele de consum, si la imprumuturile imobiliare avem dobanzi de aproximativ doua ori mai mari decat media din zona euro (2,36%).

author avatar
Arpad Dobre
422 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger