Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Romania, vanduta pe bucati strainilor

Romania, vanduta pe bucati strainilor

Autor:

Dupa ani de criza,  Romania a intrat din nou pe harta investitorilor imobiliari, cicni firme cumparand anul trecut proprietati in valoare de  peste o jumatate de miliard de euro. Analistii estimeaza ca in acest an vor aparea noi investitori pe toate segmentele de piata.

 

par cindustrial Europolis Romania, vanduta pe bucati strainilor

Investitorii imobiliari straini se orienteaza in special catre parcuri industriale si cladiri de birouri

Cinci investitori au realizat circa 80% din volumul total al tranzactiilor inregistrat in 2015 in Romania. Astfel, companiile CTP, GLL, P3, NEPI si Globalworth au cumparat anul trecut proprietati in Romania in valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul intregii piete. „Companiile CTP, GLL si P3 au realizat cele mai mari volume de investitii anul trecut, in conditiile in care in 2013 si 2014, NEPI si Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenti pe piata locala va continua si in acest an, astfel ca vom vedea cumparatori noi pe toate segmentele de piata. JLL negociaza o serie de tranzactii care ar putea sa fie incheiate in lunile urmatoare si care au sanse mari sa atraga nume noi de investitori”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

Cei mai activi cumparatori

Cel mai activ cumparator in 2015 a fost compania CTP, fondata in Olanda, prin achizitia a sase proprietati industriale in Romania, tranzactii totalizand peste 130 milioane de euro. Pe piata de birouri, dupa o absenta de sase ani a fondurilor germane institutionale, GLL a cumparat Floreasca Park si Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro. Anul trecut, achizitiile de proprietati din Bucuresti au reprezentat 80% din volumul investitiilor inregistrat in Romania. Volumele tranzactionate au fost dominate de achizitiile de spatii industriale (41%), un maxim istoric pentru aceasta piata, urmate de birouri (38%). Cele mai mari tranzactii realizate in 2015 pe piata industriala a fost preluarea de catre P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo si achizitia Bucharest West de catre CTP de la Portland Trust. Pe piata de birouri, cele mai notabile tranzactii au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de catre fondul german de investitii GLL si achizitia de catre Globalworth a  Green Court Building B de la Skanska.Singura tranzactie mare pe piata de retail a fost realizata de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scotiana Aberdeen. JLL a fost implicat in 57% din volumul total al tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale inregistrat in Romania in 2015 si in peste 70% din volumul tranzactiilor in care au fost implicati consultanti.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!