AcasăRecomandariRomania, printre campionii coruptiei in UE

Romania, printre campionii coruptiei in UE

Un raport anticoruptie al Comisiei Europene (CE), realizat la nivelul tuturor statelor membre, atrage atentia ca evaziunea in domeniul fondurilor comunitare „dreneaza” anual 120 de miliarde de euro din bugetul UE. Deloc surprinzator, Romania este mentionata la categoriile „conflicte de interese”, „coruptia mica”, „favoritisme” si „coruptia politica”.

Raport. Comisarul Cecilia Malmstrom a nominalizat Romania la aproape toate tipurile de coruptie

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a declarat ieri, inainte de prezentarea raportului anticoruptie, ca problema coruptiei este „covarsitoare” in UE, bugetul comunitar pierzand anual din aceasta cauza peste 120 de miliarde de euro. Acesta este primul raport de asemenea factura, iar Malmstrom sustine ca, in urma unor studii, a rezultat ca trei sferturi dintre cetatenii unor state membre sustin ca fenomenul coruptiei s-a extins la nivelul tarii lor. Raportul releva ca in alte state, achizitiile publice sunt vulnerabile la fraude, ca numeroase municipalitati sunt afectate de acest flagel, iar Malmstrom a remarcat indignata ca sunt tari membre in care bolnavii au dat mita ca sa obtina asistenta medicala. Vi se par cunoscute aceste situatii? Ei bine, da, Romania este vizata in raportul CE la mai multe categorii: „conflicte de interese,”, coruptia mica”, „favoritisme” si „coruptia politica”.

Evaziune, da, masuri anticoruptie, ba!

Comisia Europeana atrage atentia autoritatilor romane ca utilizarea la nivel national a procedurii negociate fara publicarea unui anunt de participare la licitatie este cu mult peste media UE: 15% fata de 5%. Mai rau, in raport se arata, negru pe alb: „Conflictele de interese si favoritismul par a fi printre problemele cele mai recurente legate de alocarea si cheltuirea fondurilor publice, inclusiv a fondurilor UE, atat la nivel central, cat si la nivel local, in timp ce mecanismele actuale de prevenire si control sunt dificil de pus in aplicare”. Aceste deficiente au condus la intreruperi ale platilor din fondurile structurale si nu este exclus ca Romania sa mai fie penalizata in acest mod.

author avatar
Arpad Dobre
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger