AcasăOldPopulatia rezidenta a Romaniei, la nivelul anului 1966. Anual dispar locuitorii a...

Populatia rezidenta a Romaniei, la nivelul anului 1966. Anual dispar locuitorii a doua orase mici

Populatia Romaniei a scazut constant in ultimii ani, ajungand ca in anul 2014 sa se mai inregistreze sub 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populatia rezidenta a tarii sa fie la nivelul anului 1966, a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei.

Daca in 1970 grupa de varsta 65 de ani si peste reprezenta 8,6% din totalul populatiei, in 2014 aceasta pondere este de aproape doua ori mai mare (15,1%)

INS a lansat, ieri, Anuarul Demografic al Romaniei, document care contine o serie de date statistice cu privire la numarul si structura demografica a populatiei, precum si la miscarea ei naturala (nasteri, decese, casatorii, divorturi) si migratorie. Din acesta rezulta faptul ca Romania nu poate asigura mentinerea populatiei la 19 milioane de locuitori intr-un orizont de timp, avand in vedere ca prin reducerea populatiei rezidente dispar anual cam doua orase de nivel mic, a declarat, joi, presedintele Institutului National de Stastica, Tudorel Andrei. Presedintele INS a declarat ca, daca din 1990 reducerea populatiei s-a facut prin migratie externa, din 2013 acest lucru s-a schimbat, incepand sa se reduca populatia rezidenta a tarii. Astfel, numai in anul 2014 populatia a scazut cu 80.000 de oameni, carora li se adauga si alti 40.000 de cetateni care au migrat. Presedintele INS a apreciat ca un numar atat de mare de persoane echivaleaza cu disparitia a doua orase de nivel mic in fiecare an. Andrei a mai spus ca reducerea populatiei este influentata de numarul mare al deceselor, dar si de scaderea ratei natalitatii. Acesta a precizat ca rata bruta de reproducere a inregistrat o stagnare in ultimii 20 de ani, insa acum a inceput sa scada, astfel incat, in locul unei medii de 2,1 copii nascuti de o femeie, Romania este departe, inregistrand in 2014 o rata de 1,3 copii la o femeie. In context, presedintele INS a precizat ca nu crede ca rata natalitatii poate fi crescuta in prezent, astfel incat singura rezerva ar putea fi reducerea mortalitatii. Tudorel Andrei a precizat ca cea mai redusa populatie a tarii a fost inregistrata in anul 1930, cand erau 14.100.000 de locuitori, iar varful a fost in 1990, cand Romania a inregistrat 23.200.000 de locuitori. In urma analizarii datelor statistice s-a constatat ca incepand cu anul 1985 populatia Romaniei a devenit preponderent urbana. Anuarul demografic al Romaniei mai arata ca densitatea cea mai mare a populatiei se regaseste in judetele care contin polii de crestere economica, respectiv Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov si Bucuresti, acestia reprezentand puncte de atactie pentru forta de munca.

author avatar
Arpad Dobre
871 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger