Premierul Victor Ponta a trecut, ieri, pe la BNR, in audienta la guvernatorul Mugur Isarescu, pentru a-i cere parerea in legatura cu oportunitatea scaderii TVA general la 20% inca din aceasta vara. Producatorii si procesatorii de carne cer scaderea taxei la 9%, din acest an, nu din 2016.
In sedinta de guvern de azi s-ar putea decide reducerea TVA general de la 24% la 20%, dar nu din 2016, asa cum prevede noul Cod Fiscal, ci chiar din aceasta vara. In plus, guvernantii sustin reducerea TVA la alimentele de baza la 9%. Ponta zice ca se bazeaza pe plusuri la buget care ar fi de ajuns pentru a permite scaderea TVA din vara. „Dupa primul trimestru, avem o colectare mult peste asteptari a veniturilor la bugetul de stat, cam in jur de 3-3,5 miliarde lei in plus fata de ceea ce era prevazut ca program, si cheltuieli mai mici”, a argumentat premierul. Domnule prim-ministru, stim ca ati avut cheltuieli mai mici, e drept, prin taierea spre zero a investitiilor in infrastructura. Ar mai fi ceva de lamurit: daca in urma cu o saptamana ati constatat ca exista un excedent de 1,5 miliarde de lei, cum s-a intamplat ca suma sa se dubleze in sapte zile? Nu cumva datele sunt cam umflate?
Cereri de reduceri din vara
Producatorii si procesatorii de carne saluta decizia guvernului de a scadea TVA general la 20% si la 9% la alimentele de baza, din 2016, dar spun ca nu este suficient. Ei sustin ca reducerea TVA la carne la 9% ar trebui aplicata inca din vara acestui an, atat la carne, cat si la preparatele din carne, pentru reducerea evaziunii fiscale din domeniu si relansarea industriei de profil.