Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Ministerul Finantelor modifica taxele pentru locuinte

Ministerul Finantelor modifica taxele pentru locuinte

Autor:

Un proiect de act normativ postat de Ministerul Finantelor pe site-ul sa are in vedere modificarea unor taxe si impozite locale. Astfel, pentru apartamentele in care sunt inregistrate sedii sociale (nu puncte de lucru) ale unor firme, impozitul se va calcula, in continuare, ca pentru o locuinta, daca intreprinderile nu-si deduc costurile cu utilitatile.

 

Anca Dragu min finante3 Ministerul Finantelor modifica taxele pentru locuinte

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, propune modificarea taxarii firmelor de apatament

Proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, aduce anumite clarificari pentru proprietarii de locuinte.  In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, unde se desfasoara o activitate economica, atunci cand suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential rezulta din documentatia cadastrala, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, calculat potrivit articolului 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, calculat potrivit articolului 458 din Codul fiscal.  Cu alte cuvinte, in cazul in care intr-o locuinta au loc si activitati ale firmei respective (contabilitate, productie etc.), iar proprietarul locuieste in acelasi apartament, acesta din urma plateste impozit pe locuinta, precum si impozit majorat pe spatiul utilizat ca punct de lucru (sau il pune pe agentul economic la plata acestei taxe).

Exceptii

Pe de alta parte, exista si exceptii. Astfel, daca firma respectiva nu isi deduce cheltuielile cu utilitatile (cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare), impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor articolului 457 din Codul fiscal . Acesta prevede ca pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii. Daca firmele vor sa-si deduca costurile cu utilitatile, impozitul poate creste chiar si de 20 de ori, conform modificarilor aduse Codului fiscal inca de anul trecut.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!