AcasăRecomandariMinisterul Educatiei submineaza turismul romanesc

Ministerul Educatiei submineaza turismul romanesc

Dupa ce, ani la rand, hotelierii de pe litoralul Marii Negre au fost suntati fie din cauza nefinalizarii Autostrazii Soarelui, fie de preturile de dumping practicate pe litoralul bulgaresc, acum a venit randul Ministerului Educatiei sa puna talpi turismului romanesc.

Plajele sunt mai mult pustii acum, desi vremea e excelenta, iar preturile sunt mici

Sezonul estival, inceput recent, ar urma sa-si tureze din plin „motoarele” cu incepere din 15 iunie, insa perioada de dupa aceasta data coincide cu o serie de examene ale scolarilor, liceeniilor si candidatilor la diverse facultati si universitati.

Elevii de clasa a VIII-a si liceenii sustin examene exact in perioada cu tarife sociale pe litoral

Examene pe canicula

Ministerul Educatiei, a decis ca, pentru tineri, perioada optima de examene incepe in iunie, continua in iulie si se incheie in intervalul august-septembrie. De exemplu, elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 14 iunie 2013 si, pentru a promova la liceu trebuie sa sustina examenul de evaluare nationala, care va avea loc in perioada 25-27 iunie, deci la inceputul sezonului estival. Asadar, nici parintii lor nu vor veni la mare in aceasta perioada, ei reprezentand cateva sute de mii de persoane obligate de Ministerul Educatiei sa stea acasa, in loc sa petreaca un sejur in hotelurile de la malul marii. In aceeasi perioada intra in focul testelor si liceenii, care sustin examenul de bacalaureat cu incepere din 10 iunie si pana in 3 iulie. Deci, alte sute de mii de persoane obligate de acelasi minister sa transpire in sali de curs, in loc sa se bucure de mare si sa contribuie la urnirea turismului care, astfel, ar putea aduce mai multi bani la bugetul statului, fapt benefic inclusiv pentru Ministerul Educatiei.

Piedici pe toata linia

Decizia Ministerului Educatiei de a plasa in absolut fiecare luna a sezonului estival la mare tot soiul de examene la nivel gimnazial, liceal si academic, reprezinta o stratagema absolut pagubitoare pentru turismul romanesc. Ea se adauga la problemele legate de infrastructura, precum si la preturile de dumping practicate de hotelierii bulgari. Astfel, ani la rand, numerosi romani s-au lasat pagubasi cand a venit vorba sa petreaca sejururi la mare, deoarece trenurile parcurgeau distanta de nici 250 de kilometri intre Bucuresti si Constanta in cinci-sase ore. In aceste conditii, le era mai usor sa ia avionul si sa ajunga intr-o ora-doua in Grecia sau Cipru. Pe de alta parte, posesorii de autoturisme ajungeau sa se bucure daca puteau sofa pe Autostrada Soarelui cu 30-40 de kilometri pe ora, din cauza blocajelor in trafic pe kilometri intregi, pe un drum pe care viteza medie ar trebui sa fie de minimum 90 de kilometri pe ora. La toate acestea mai trebuie sa adaugam si preturile de dumping practicate de hotelierii bulgari, insa aici este, de fapt, „vina” autoritatilor de la Sofia, deoarece impozitul pe profit in Bulgaria este de 10%, asa ca vecinilor nostri le da mana sa ofere servicii mai ieftine. Situatia s-ar putea imbunatati doar daca Ministerul Educatiei ar da cu adevarat vacanta de vara elevilor, nu examene in cascada pe canicula.

author avatar
Arpad Dobre
800 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger