AcasăRecomandariMarii comercianti, fortati de Guvern sa traga oblonul

Marii comercianti, fortati de Guvern sa traga oblonul

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) solicita din nou Guvernului sa regandeasca urgen sistemul de autorizare a activitatilor comerciale. La nivelul autoritatilor locale, acest proces este blocat in toata tara, iar de la 1 ianuarie 2016, numerosi comercianti vor trage oblonul si sute de mii de angajati din domeniu si-ar putea pierde locurile de munca.

Delia Nica atrage atentia ca problemele retailerilor se pot rasfrange si asupra cumparatorilor

Demersul AMRCR este sustinut si de alte asociatii a caror activitate este serios afectata de acest blocaj, printre care Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor – HORA, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc – FPTR, Federatia Industriei Hoteliere din Romania – FIHR, Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania – FAPT, Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric Bucuresti – ACCIB, BTB, SKAL International Bucharest. Aceste organizatii au adresat recent o scrisoare deschisa Guvernului prin care cer autoritatilor sa adopte masuri de urgenta pentru deblocarea situatiei create de necesitatea autorizarii/reautorizarii activitatii comerciale.

Amenintarea falimentului

AMRCR considera, ca si partenerii sai, ca solutia care se impune in aceasta situatie este acordarea unui termen de conformare de 12 luni acelor agenti economici care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de H.G. 915/ 2015.  ,„Pentru mii de firme blocajul actual inseamna faliment curat, efectul asupra populatiei si asupra economiei tarii fiind devastator, pe termen lung. Solicitam inca o data Guvernului si in mod principal vicepremierului Vasile Dancu constituirea de urgenta a grupului interministerial pentru modernizarea administratiei, iar pe agenda acestuia sa figureze ca tema prioritara regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale, care pe langa faptul ca este complex, a devenit mult prea complicat si, mai ales, mare consumator de timp”, a declarat directorul executiv al AMRCR, Delia Nica.

Reautorizarea dureaza 300 de zile

Piata de retail sustine ca in Romania durata intregului proces de autorizare se apropie in multe cazuri de 300 de zile de la initiere, desi in Polonia sau Ungaria, de exemplu, durata maxima este de 30 de zile. „Ne exprimam din nou disponibilitatea de a participa la intalnirile grupului interministerial pentru modernizarea administratiei in cadrul carora, pe langa semnalarea unor situatii concrete putem sa formulam propuneri de eficientizare, transparentizare si predictibilitate referitoare la functionarea sistemului administrativ de autorizare a operatiunilor comerciale”, a spus Delia Nica.

author avatar
Arpad Dobre
1.025 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger