AcasăOldGuvernul sparge 200 de milioane de euro ca sa ingroase numarul somerilor

Guvernul sparge 200 de milioane de euro ca sa ingroase numarul somerilor

Ministerul Finantelor a indatorat Romania cu 200 de milioane de euro, obtinuti recent de la Banca Mondiala, bani care ar fi – zice-se – absolut necesari pentru reducerea abandonul scolar si cresterea numarul inscrierilor la facultate. Pana la finalizarea programului, institutiile de invatamant superior de stat din Romania vor produce 700.000 de noi someri cu facultate.

Unul din cinci absolventi de facultate devine somer cu patalama

Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Laura Tuck, si ministrul Finantelor, Eugern Teodorovici, au semnat  la Washington un acord de imprumut de 200 de milioane de euro. Banii vor fi utilizati in Proiectul privind Invatamantul Secundar din Romania – ROSE.  Acesta are drept obiectiv sporirea sanselor studentilor de a finaliza cu succes ciclul invatamantului tertiar si va fi implementat de Ministerul Educatiei in urmatorii sapte ani. Beneficiarii proiectului vor fi 1.620.000 de elevi si studenti romani din 1.100 de licee si 300 de universitati de stat. Aceasta este vestea buna si, intr-un stat emergent – cum considera guvernantii ca este Romania, dar nu e asa – demersul ar putea fi de un real folos pentru tanara generatie si pentru economia tarii, in ansamblu.  Din pacate, facultatile din Romania produc someri pe banda rulanta si, anual, cel putin unul din cinci absolventi de studii intra in evidenta oficiilor de somaj.

Finantare fara prioritati

Creditul de la Banca Mondiala finanteaza, de-a valma, peste o mie de licee si sute de universitati de stat, fara ca semnatarii acordului sa-si puna macar problema prioritatilor sau a cererii de pe piata muncii. In prezent, in Romania am putea vorbi de doua categorii de institutii de invatamant superior: cele care sunt in concordanta cu piata muncii si cele care imbogatesc facultatile si profesorii, dar ingroasa numarul somerilor prin noi promotii de absolventi cu perspective profesionale zero.  In prima categorie intra Politehnica, Medicina, Automatica, Cibernetica, ai caror absolventi isi pot gasi de munca in Romania, doar daca nu apuca  un job la o multinationala sau un spital privat, pleaca in strainatate, unde sunt mult mai bine platiti. In a doua categorie se afla facultatile de marketing, administratie publica sau management, institutii care au renuntat in ultimii ani la peste 100 de specializari, deoarece nu mai aveau cautare.

Patalama pentru somaj

Statistica oficiala arata ca anual, aproximativ 500.000 de absolventi ies de pe bancile facultatilor, iar in 2014, aproape 100.000 dintre acestia au devenit someri, adica unul din cinci  titrati nu-si gaseste loc pe piata muncii in concordanta cu studiile sale. Un calcul simplu ne arata ca, in cei sapte ani in care se va implementa programul ROSE, ne putem astepta ca alti 700.000 de absolventi sa ingroase randurile somerilor din Romania. Eugen Teodorovici si Laura Tuck au baut adalmasul pentru program (chiar au baut sampanie!), dar creditul se dovedeste, din start, un nou imprumut pagubos pentru Romania, ca si „centura de siguranta” de 20 de miliarde de euro, suma oferita in 2009 cu generozitate si dobanda de FMI, Comisia Europeana si, evident, de Banca Mondiala.

author avatar
Arpad Dobre
639 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger