AcasăOldGuvernul Ponta ii trage din nou in piept pe fostii proprietari

Guvernul Ponta ii trage din nou in piept pe fostii proprietari

Un act normativ adoptat recent si intrat in vigoare ieri amana din nou publicarea listei caselor nationalizate aflate inca in proprietatea statului si care ar urma sa fie restituite in natura. Daca imobilele sunt de interes public, statul nu restituie nimic si le va oferi proprietarilor chirii derizorii.

Pentru vile de tipul celor din zona 1 Mai, Bucuresti, statul vrea sa plateasca o chirie cat pentru un apartament cu patru camere

Legea  65/2015 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 115/2013 a intrat in vigoare de ieri, si aduce o serie de noutati nu tocmai placute pentru fostii proprietari deposedati de imobile inainte de 1989.  Astfel, de la bun inceput, actul normativ instituie un nou termen pana la care Agentia Domeniilor Statului (ADS) este obligata sa trimita catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) lista imobilelor care urmeaza a fi restituite fostilor proprietari. Conform Ordonantei 115/2013, ADS  ar fi trebuit sa trimita lista inca din 1 ianuarie 2015 ( de fapt, inca din vara anului trecut, dar Guvernul Ponta a impus atunci o alta amanare), insa Legea 65/2015 prelungeste termenul pana la 1 mai 2015. Sa zicem ca nu ar fi un timp de asteptare prea lung, insa noul act normativ modifica esential OUG115/2013, in sensul ca adauga noi prevederi referitoare la imobilele pe care statul nu mai vrea sa le restituie, stabilind asupra lor mentinerea afectatiunii de interes public. Asadar, daca sunt de interes public, imobilele respective nu se vor restitui, statul promitand o „justa” plata, sub forma unei chirii stabilite exrem de defavorabil pentru fostul proprietar.

Spuza pe turta statului

Conform Legii 65/2015, in perioada mentinerii afectatiunii de interes public, plata cheltuielilor de intretinere aferente imobilului revine detinatorului actual al acestuia, iar noul proprietar beneficiaza de plata unei chirii. Aceasta se stabileste in functie de valoarea imobilului, prin raportare la grila notariala in vigoare. In cazul constructiilor cu o suprafata de pana la 300 mp, la calculul valorii se aplica grila notariala aferenta locuintelor. Pentru suprafata de peste 300 mp se aplica grila notariala aferenta spatiilor industriale. Cuantumul anual al chiriei nu poate depasi 6% din valoarea constructiei, respectiv 4% din valoarea terenului.

Chirie  derizorie

Grila pentru 2015 utilizata de Uniunea Nationala a Notarior Publici din Romania prevede valori minime sub care imobilele din tara sau din Bucuresti nu pot fi evaluate. Astfel, o casa tip vila din zona 1 Mai – Kiseleff, de exemplu, pe structura de lemn sau de metal, construita inainte de 1967, cu finisaje normale si aflata in stare satisfacatoare, este evaluata la minimum 404 euro/metru patrat, iar la o suprafata de maximum 300 mp, valoarea imobilului se ridica la minimum 121.200 de euro. Aplicand 6%, rezulta o chirie anuala de maximum 7.272 de euro/an, adica 606 euro/luna. In cazul unei vile pe structura de beton armat, cu aceeasi vechime, valorea minima este de 520 de euro/mp, respectiv o valoare a imobilului de 156.000 de euro. In acest caz, chiria urca la 9.360 de euro/an, adica 780 de euro/luna. Spre comparatie, in prezent, chiria doar pentru un apartament de 100 mp  intr-o vila din zona amintita este de peste 1.200 de euro/luna, deci statul vrea sa plateasca mai putin de o treime din pretul pietei.

author avatar
Arpad Dobre
672 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger