AcasăRecomandariGuvernantii condamna Romania la subdezvoltare economica

Guvernantii condamna Romania la subdezvoltare economica

Consiliul Fiscal avertizeaza guvernantii ca majorarea cheltuielilor de personal si achizitii, concomitent cu scaderea celor pentru investitii este contraproductiva si va avea efecte nefavorabile asupra cresterii economice. Amanarea acestor cheltuieli va pune presiune pe bugetul statului in anii care vin.

Avertismentul lui Ionut Dumitru il vizeaza direct pe Victor Ponta

Recenta rectificare bugetara starneste ingrijorarea analistilor si espertilor in domeniul fiscal. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a remarcat faptul ca, in esenta, pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare semnificativa a costurilor curente (personal, bunuri si servicii, subventii) . Concomitent, are loc o diminuare masiva a cheltuielilor totale de natura investitiilor programate, care sunt prevazute sa scada cu 3,15 miliarde de lei fata de nivelul prevazut in prima rectificare bugetara din anul 2015.

Investiti de trei ori mai mici

Victor Ponta

Aceasta evolutie este in linie cu executia bugetara la opt luni care consemneaza un nivel al investitiilor de 15,13 miliarde de lei (sau 2,1% din PIB) in conditiile unei tinte declarate de 47,36 miliarde lei (peste 6% din PIB). Consiliul Fiscal a efectuat o analiza referitoare la cheltuielile de investitii fata de valorile planificate in bugetul initial sau cu ocazia rectificarilor bugetare in perioada 2012-2014. Analiza arata in mod constant deviatii considerabile, in sensul ca rezultatele executiilor sunt fara exceptie inferioare estimarilor din bugetele initiale si din cele rectificate, iar evolutiile din anul curent indica un rezultat similar.

Infrastructura proasta alunga investitorii

Scaderea investitiilor nu e deloc de dorit, fiind bine stiut din clasamentele internationale de competitivitate ca slaba calitate a infrastructurii reprezinta principala problema de competitivitate a Romaniei in materie de calitate a mediului investitional. Cu toate acestea, cheltuielile de investitii publice au scazut continuu in ultimii ani, urmand sa atinga in 2015 minimul ultimilor zece ani ca procent din PIB.

Efecte negative asupra economiei

Potrivit Consiliului Fiscal, reducerea cheltuielilor de investitii, neinsotita de o imbunatatire semnificativa de eficienta, pentru a acoperi reducerile de taxe si cresterile de cheltuieli salariale in sectorul bugetar, este contraproductiva si va avea efecte nefavorabile pe termen mediu asupra cresterii economice. „Reducerea investitiilor nu poate fi decat o amanare a acestora, necesitatea efectuarii acestora la o data ulterioara fiind de natura sa puna presiune pe buget pe termen mediu si lung”, a atras atentia Ionut Dumitru.

author avatar
Arpad Dobre
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger