Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Grecia scumpeste ratele creditelor in franci elvetieni din Romania

Grecia scumpeste ratele creditelor in franci elvetieni din Romania

Autor:

Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei (BNE), Thomas Jordan, avertizeaza ca francul elvetian (CHF) urmeaza sa se aprecieze, ca urmare a incertitudinilor generate de criza datoriilor din Grecia. Acest lucru va duce la majorarea ratelor la creditele in CHF luate de romani, singurii debitori protejati de aprecierea monedei elvetiene fiind fostii clienti ai Volksbank, preluati de Banca Transilvania.

 

plata franci elvetieni la banca1 Grecia scumpeste ratele creditelor in franci elvetieni din Romania

Seful BNE, Thomas Jordan, a anuntat ca francul elvetian se va aprecia

Seful BNE a dat asigurari ca institutia pe care o conduce va fi pregatita sa intervina pentru a nu permite monedei sa se intareasca prea mult. „Vom ramane activi pe piata valutara atat cat va fi necesar”, a precizat Jordan, mentionand ca francul este mult supraevaluat, iar in timp va avea loc o scadere a cursului. Oficialul elvetian nu a avansat vreun procent in limita caruia BNE va interveni si nici nivelul maxim peste care CHF nu va putea trece, iar lipsa acestor informatii si amenintarea cu aprecierea monedei elvetiene genereaza ingrijorare in randul romanilor cu credite in franci elvetieni. In ultimele zile, cursul leu/CHF a oscilat intre 4,24 lei si 4,28 lei, cu puseuri temporare intre 4,31 lei si 4,33 de lei, aceste valori fiind cu peste 16% mai mari fata de cursul din 31 decembrie 2014, de 3,72 lei/CHF. De acest nivel de care vor beneficia fostii clienti ai Volksbank, in urma preluarii institutiei de catre de Banca Transilvania, care a promis tuturor debitorilor si taierea unui sfert din creditul initial.

Beneficii

Thomas Jordan sef Banca Nationala a Elvetiei Grecia scumpeste ratele creditelor in franci elvetieni din Romania

Thomas Jordan

Debitorii preluati de Banca Transilvania pot beneficia de scaderea datoriilor cu cel putin 22,5%, daca decid conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, prin utilizarea cursului din 31 decembrie 2014. In plus, ei au parte de:

–         stoparea calcularii comisionului de risc pentru fostii clientii ai Volksbank Romania si care au semnat contracte care includeau acest aspect;

–         returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc, in etape, prin diminuarea creditului la sold;

–         reduceri la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in euro si prelungirea cu o luna, pana la data de 17 mai 2015, a deciziei privind inghetarea cursului CHF la  nivelul 31.12.2014 (3,72 lei/CHF la cursul valutar de la BNR). De aceste masuri vor beneficia de aproximativ 18.300 de clienti Volksbank Romania. Ramane de vazut daca restul debitorilor cu credite in CHF de la alte banci (aproximativ 57.000) vor putea solicita refinantarea imprumuturilor la Banca Transilvania.

 Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-09-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!