Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Grecia, in faliment! Probleme pentru Romania

Grecia, in faliment! Probleme pentru Romania

Autor:

Grecia a intrat, oficial, in faliment, dupa ce ieri, autoritatile de la Atena au anuntat ca nu vor achita rata de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Statul elen se afla la un pas de parasire a zonei euro si, probabil, si a UE, desi guvernantii greci sustin ca vor da Bruxellesul in judecata daca vor fi fortati sa paraseasca Uniunea. Falimentul Greciei loveste in statele membre de la periferie, printre care si Romania, care va inregistra scadere economica si instabilitate pe piata bancara si de capital.

 

Varufakis la microfon Grecia, in faliment! Probleme pentru Romania

Ianis Varoufakis il ameninta pe seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu actionarea la Curtea Europeana de Justitie

Programul de asistenta financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat ieri, in aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI. Ministrul grec al Finantelor, Ianis Varoufakis, a anuntat insa ca Grecia nu va plati transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI, ceea ce confirma intrarea, oficial, in incapacitate de plata a statului elen. Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, din care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7%, catre Banca Centrala Europeana.

Atena ameninta  UE cu tribunalul

Juncker Comisia Europeana 2 Grecia, in faliment! Probleme pentru Romania

Jean-Claude Juncker

Incapacitatea de plata este etapa „pregatitoare” pentru intrarea in faliment, iar numeroase voci autorizate, de la Atena, Berlin si Bruxelles, avanseaza tot mai clar ideea iesirii Greciei din zona euro si chiar din UE. Acest lucru este considerat insa inacceptabil de guvernantii greci. „Primim consiliere si cu siguranta vom lua in considerare o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru nu este negociabila”, a avertizat Varoufakis.

Romanii trag ponoasele grecilor

Ca si cand nu era de ajuns calitatea actualei clase politice romanesti, balbele si aventurile fiscale paguboase ale guvernantilor nostri, a mai venit peste noi si criza din Grecia. BNR ne tot linisteste ca bancile romanesti cu capital elen sunt stabile, dar aflam ca Macedonia si Serbia au decis retragerea banilor din bancile grecesti.  Potrivit analistilor Saxo Bank, vom asista la o explozie a riscului de creditare in zona noilor membre UE, adica Romania, Bulgaria, Croatia si Ungaria.  Presiunea pe curs va deprecia moneda nationala, cu repercusiuni grave asupra romanilor care au credite in euro sau franci elvetieni, platite in lei. De asemenea, firmele romanesti care exporta produse industriale catre Grecia vor consemna scaderi mari, iar analistii Saxo Bank recomanda sa „luam o pazua” de la piata de capital, timp de sase luni. Asadar, si bursa din Romania va avea de suferit, semn ca problema greaca a devenit o problema a Balcanilor, cu efecte a caror gravitate inca nu o putem estima.

     

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-06-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!