AcasăRecomandariFMI: Relaxarea fiscala cere noi... taxe

FMI: Relaxarea fiscala cere noi… taxe

Reprezentantii FMI atrag atentia ca relaxarea fiscala, inceputa in acest an si continuata in 2016 va genera deficit fiscal, venituri mai mici la buget, daca guvernantii nu vin cu masuri de compensare a acestror minusuri. Practic, solutia o reprezinta inventarea de noi biruri, precum taxa pe stalp. FMI avertizeaza  ca autoritatile romane au cam fentat reforma fiscala si recomanda bancherilor sa-si faca rezerve solide, pentru a contracara eventuale riscuri financiare.

Victor Ponta a avertizat-o pe Andrea Schaechter ca politicienii romani decid in domenul economic, nu FMI

FMI avertizeaza ca politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi aplicate in 2016 si 2017 –  o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale – vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016 si peste acest nivel in 2017, daca nu sunt identificate masuri compensatorii . „Planurile fiscale sunt raportate la o tinta recomandata de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere in PIB”, a declarat sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, la finalul vizitei in Romania. Ea a cerut reluarea reformelor in domeniul fiscal si reorientarea inspectiilor ANAF de la verificarea rambursarii TVA la activitati cu venituri mai mari (unde evaziunea e in floare).

Atentie la politica monetara

Andrea Schaechter

Pe de alta parte, FMI recomanda ca politica monetara sa nu fie relaxata imediat, avand in vedere relaxarea fiscala expansiva din 2016, cresterea rapida a salariilor si incertitudinile de pe pietele financiare globale.  Se preconizeaza ca inflatia generala anuala se va mentine in zona negativa pana la mijlocul anului 2016, reflectand in mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie si reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 si preturile mai mici la marfuri. „Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediata a politicii monetare, data fiind pozitia fiscala bazata pe expansiune din anul 2016, cresterea rapida a salariilor, anticipatiile inflationiste si incertitudinile ce persista pe pietele financiare globale”, a recomandat Andrea Schaechter.

Scaderea taxelor creste datoria externa

Oficialul FMI a aratat ca se asteapta ca si relaxarea fiscala din anul 2016, menita sa impulsioneze cererea interna, sa contribuie la o accelerare a activitatii economice cu aproximativ 3,9% in anul viitor. „Ea va inversa insa progresele recent obtinute in stabilizarea datoriei publice” a avertizat Schaechter. Ea a mentionat ca Romania a inregistrat in ultimii ani o imbunatatire considerabila a indicatorilor sai macroeconomici, iar protejarea acestor realizari, in contextul escaladarii riscurilor de evolutii sub asteptari la nivel global, si mai ales in economiile emergente, este cruciala. „Printre politicile prioritare se numara mentinerea disciplinei fiscale in vederea consolidarii finantelor publice”, considera Schaechter.

Obligatii pentru banci

Potrivit FMI, sectorul bancar din Romania da semne ca isi va revigora activitatea se gaseste cu un pas mai aproape de revigorarea intermedierii. Bancile au facut fata cu brio crizei din Grecia  si continua sa mentina rezerve suficiente de capital si de lichiditati. „Pe masura ce bilanturile s-au consolidat si redresarea economica a capatat teren, creditarea sectorului privat a inceput sa dea semne de revenire incipienta. In acelasi timp, mentinerea unor rezerve puternice va fi esentiala pentru ca bancile sa poata gestiona riscurile legale considerabile”, a precizat Andrea Schaechter. Doamna, vine cumva o noua criza, iar noi aflam, ca de obicei, ultimii?

author avatar
Arpad Dobre
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger