AcasăRecomandariElvetia ii falimenteaza pe romanii cu credite in franci elvetieni

Elvetia ii falimenteaza pe romanii cu credite in franci elvetieni

Francul elvetian (CHF) a explodat, ieri, pe pietele financiare, dupa decizia bancii centrale din Tara Cantoanelor de a renunta la pragul minim de 1,2 CHF pentru un euro. Masura a dus la prabusirea bursei din Elvetia si a actiunilor principalelor banci si companii din aceasta tara si din Europa, dar a pus pe jar si 200.000 de romani cu credite in franci elvetieni, cursul valutar ajungand la peste 5 lei/CHF.

Ratele romanilor cu credite in franci elvetieni se majoreaza cu peste 30%

Anuntul Bancii Centrale Europene (BCE) de a cumpara, practic, in nestire obligatiuni suverane, emise de statele din zona euro cu probleme economice, produce efecte dramatice in tarile din afara acestei zone. Decizia BCE a dus la deprecierea euro fata de dolar, zi de zi in ultimele saiptamani, iar unele state europene inteleg sa se puna la adapost, in cazul unei eventuale (si deloc de neimaginat) prabusiri a monedei unice.

Aparare fata de prabusirea euro

Elvetia avea inaintea si in primii ani de criza economica o moneda considerata supraapreciata, motiv pentru care autoritatile de la Berna au decis ca francul elvetian sa aiba o valoare de minimum 1,2 euro. Acest nivel permitea monedei elvetiene sa se deprecieze, dar sa nu se aprecieze, fiind considerata ani la rand cea mai sigura – si mai fixa valoric – moneda din Europa si chiar din lume. Decizia BCE privind achizitia de obligatiuni suverane a dat de gandit, se pare, autoritatilor financiare din Elvetia, banca centrala anuntand ieri dimineata ca renunta la plafonul de 1,2 CHF/euro. In minutele imediat urmatoare, francul elvetian a explodat, apreciindu-se pana la 0,8 centime pentru un euro, moment in care au inceput sa reactioneze pietele financiare din intreaga lume.

Tsunami pentru firme, banci si clienti

Bursa elvetiana s-a prabusit cu 12%, actiunile Credit Suisse cu 15%, iar exportatorii din Tara Cantoanelor au incremenit. „Actiunea Bancii Nationale Elvetiene este un tsunami pentru exportatori, pentru turism si pentru toata tara. Nu am cuvinte”, a declarat CEO-ul grupului Swatch, Nick Hayek. Printre bancile puternic atinse de aprecierea francului elvetian se mai numara si Erste Bank, care controleaza BCR, cea mai mare  banca din Romania, actiunile grupului austriac scazand, ieri, cu 4,4%. De asemenea, si Banca Transilvania a avut pierderi, titlurile sale depreciindu-se cu 3,4%, in conditiile in care aceasta institutie este in curs de a prelua Volksbank Romania, care detine un mare portofoliu de credite in franci elvetieni. Ca tot am ajuns la credite, se cuvine sa vorbim si despre cei aproximativ 200.000 de romani care, desi s-au bucurat in 2007, cand au obtinut usor credite in franci elvetieni, la cursul de 1,5 lei/CHF, acum au incremenit, cand au aflat ca trebuie sa dea peste cinci lei pentru fiecare franc imprumutat. Astfel cei care aveau rate de 500 de CHF si achitau, in zilele trecute, 1.800-2.000 de lei la casierie, acum vor plati 2.500-2.700 de lei.

author avatar
Arpad Dobre
1.703 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger