AcasăRecomandariCum recuperati taxa auto perceputa abuziv de stat in 2012

Cum recuperati taxa auto perceputa abuziv de stat in 2012

In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, taxa auto instituita de statul roman in 2012  a fost declarata ilegala. Cei care vor sa recupereze banii nu vor primi automat sumele platite, ci trebuie sa dea autoritatile in judecata.

Procedura. Taxa auto nu se restituie automat, ci in urma chemarii autoritatilor in instanta

Curtea de Justitie a UE (CJUE) a stabilit ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, iar contribuabilii romani nu pot fi obligati sa o achite  pentru o masina achizitionata din UE, deoarece Romania este stat membru. In consecinta, persoanele care au platit taxa pot cere restituirea banilor in instanta. Ei trebuie sa depuna, in acest scop, mai multe acte doveditoare .

Documente necesare

Conform precizarilor biroului de avocatura Olteanu si Asociatii, citate de AvocatNet, restituirea taxei de poluare se poate face prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu. Concret, persoanele care au achitat taxa auto se pot indrepta impotriva statului roman prin introducerea unei actiuni in fata instantelor de judecata, prin care sa solicite restituirea sumei achitate cu titlul de taxa de poluare. Pentru a cere acest lucru, contribuabilii vor depune in instanta urmatoarele documente:

–         cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta, pentru conformitate;

–         contractul de vanzare-cumparare a autovehiculului;

–         decizia de impunere a platii taxei de poluare, eliberata de Administratia Financiara competenta;

–         dovada platii taxei de poluare.

Daca persoanele care au achitat taxa nu mai au o copie de pe chitanta fiscala, ei se pot adresa organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata. Avocatii  recomanda ca, in cazul autovehiculelor achizitionate in sistem leasing, sa fie  incheiata o conventie de cesiune de creanta litigioasa, deoarece contribuabilul care a achitat taxa este locatorul, nu utilizatorul. Este insa suficienta si o procura din partea societatii de leasing, prin care aceasta mandateaza utilizatorul sa intreprinda toate demersurile necesare  pentru recuperarea taxei.

Costuri

Cat priveste costurile pe care le presupune promovarea cererii de chemare in judecata, avocatii precizeaza ca acestea constau, in primul rand, in taxa de timbru, care se stabileste in functie de valoarea taxei de poluare a carei restituire se solicita (10% din valoarea pretinsa, dar nu mai mult de 300 de lei). La aceste costuri se adauga si onorariul de avocat, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii. Cei care solicita recuperarea taxei auto chiar au nevoie de un avocat, pentru ca redactarea actiunii in fata instantei de judecata presupune cunostinte temeinice de drept intern si drept comunitar, dar si cunoasterea practicii CEDO. In plus, este posibil ca in proces partea adversa sa invoce tot felul de exceptii, la care justitiabilul trebuie sa fie pregatit sa raspunda. Este bine de stiut ca si cheltuielile cu avocatii pot fi recuperate integral, cu titlu de cheltuieli de judecata. Sortii de izbanda sunt, practic, de 100%, atata vreme cat CJUE a declarat taxa auto ilegala, iar magistratii trebuie sa aplice cu prioritate legislatia si reglementarile UE in luarea deciziilor in instante.

author avatar
Arpad Dobre
687 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger