AcasăRecomandariCum fraudeaza unii asiguratori RCA

Cum fraudeaza unii asiguratori RCA

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca actualul nivel al RCA, calculat in functie de varsta si cilindree este incorect si perimat. ASSAI vine cu solutii, dar avertizeaza ca unii asiguratori fac diverse fraude la incheierea asigurarii obligatorii.

Unii soferi cad „la pace” cu asiguratorii si nu mentioneaza daca masina a fost dusa la reparatii in urma unui accident serios

Reprezentantii ASSAI au cerut Autoritatii de Supraveghere Financiara si Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania  modificarea algoritmului de calcul al primei RCA. ASSAI vine cu un set de propuneri care pot conduce la scaderea costului primelor RCA si pot creste numarul celor care achita asigurarea, de exemplu, prin interconectarea evidentei electronice privind plata rovinietei cu baza de date CEDAM (platitorii RCA).

RCA mic = contract dubios

Una dintre modalitatile de atragere a clientilor este oferirea de catre asiguratori a unei polite RCA cu valoare foarte redusa. Foarte bine, am zice, pentru ca ar opera principiul cererii si ofertei, insa, in unele cazuri, reducerea se realizeaza pe baza incadrarii eronate a regimului de utilizare a masinii asigurate. Astfel, RCA pentru un taximetru (clasa de risc ridicata) ar trebui sa fie dubla fata de cea pentru un autoturism obisnuit, de aceeasi cilindree.

Serie de sasiu „eronata”

Conform ASSAI, un alt tip de frauda in asigurari este scrierea „eronata” a seriei de sasiu a autovehiculului asigurat. De exemplu, o persoana incadrata in clasa Malus 3 si care ar trebui sa plateasca in mod normal o prima RCA ridicata, din cauza istoricului de accidente provocate, poate fi incadrata in mod „eronat” in clasa de Bonus 0, in care sunt acordate reduceri frauduloase de pret.

Calculele actuale, invechite si nedrepte

Potrivit ASSAI, algoritmul principal de calcul al politei RCA in baza statisticilor doar pe criterii de varsta s-a dovedit a fi unul profund eronat si ar trebui trebui sa aiba in vedere elemente relevante precum:

–         performantele tehnice ale  autovehiculul utilizat (puterea, sisteme perfectionate de franare, de directie sau de stabilizare a autovehiculului, de atentionare a soferului etc);

–         numarul si tipul de amenzi (depasirea vitezei, nerespectarea culorii semaforului, circulatia pe contrasens,  etc),

–         varsta soferului si vechimea in sofat,

–         tipul de activitate desfasurat (exista meserii care implica un risc mai ridicat de producere a accidentelor decat alte meserii) etc.

Ziarul NATIONAL propune, in continuare, plata RCA pe sofer, nu pe masina, dar in niciun caz pe considerent de varsta, ci pe istoric de accidente. N-ai facut accidente, platesti un tarif ca si cei de 30 de ani, de exemplu (500-700 lei/an). Ai provocat evenimente rutiere? Plateste RCA dublu sau triplu!

author avatar
Arpad Dobre
1.133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger