AcasăRecomandariCum contestati amenzile de circulatie

Cum contestati amenzile de circulatie

Modificarile ce urmeaza a fi aduse Codului Rutier vizeaza aplicarea unor reguli mai stricte in domeniul circulatiei auto, insa intrarea lor in vigoare va mai dura. Pana atunci, soferii care se simt nedreptatiti de amenzi, le pot contesta in anumite conditii.

Puteti contesta amenda rutiera, daca va simtiti nedreptatit de agentul rutier

Soferii trebuie sa respecte prevederile Codului Rutier, iar cei care le incalca trebuie sa suporte rigorile legii, insa exista o serie de conjuncturi in care aplicarea amenzilor de circulatie este discutabila.

Motive de contestare

In cazul in care politistul stabileste ca ati comis o contraventie la regimul circulatiei auto, el va intocmi procesul verbal de contraventie si trebuie sa verificati daca documentul are mentionate urmatoarele date:

– data si locul incheiereii procesului verbal;

– numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul de politie;

– datele personale ale contravenientului, conform actului de identitate;

– codul numeric personal al contravenientului;

– ocupatia;

– locul de munca;

– descrierea faptei contraventionale;

– indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita contraventia;

– toate imprejurarile ce pot fi incadrate conform prevederilor Codului Rutier, precum  si eventualele pagube cauzate;

– indicarea exacta a prevederii legale/actului normativ/legii prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;

– mentionarea in procesul verbal a posibilitatii achitarii a jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore;

– mentionarea termenului si a modalitatii de contestare a procesului verbal, precum si a institutiei la care se poate depune plangerea impotriva documentului intocmit de agentul rutier;

– daca se consemneaza si producerea  unui accident auto, este necesara mentionarea firmei de asigurare.

In cazul in care contravenientul refuza semnarea procesului verbal, politistul trebuie sa desemneze un martor (dar acesta sa nu fie politist!) care sa contrasemneze documentul.

Pasi de urmat

Puteti trimite o plangere adresata judecatoriei pe raza careia s-a constatat contraventia, insa aceasta plangere se depune la sediul politiei la care lucreaza politistul constatator al contraventiei. Documentul trebuie sa cuprinda descrierea faptei, precum si mentionarea prevederilor legale ce vin in sprijinul contravenientului, care va cere, evident, anularea amenzii.

Documente

Dosarul cu plangerea referitoare la anularea amenzii contraventionale trebuie sa cuprinda, in dublu exemplar, urmatoarele documente:

– copia actului de identitate,

– copia procesului verbal de contraventie,

– plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei,

– memoriu impotriva politistului, in cazul in care se considera necesar.

Depuneti dosarul la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie pe raza caruia s-a constatat contraventia si cereti o dovada a inregistrarii. Termenul de depunere este de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de continutul procesului-verbal de contraventie. Dosarul se inainteaza la judecatorie de catre Serviciul Politiei Rutiere. Plangerea suspenda executarea, deci nu trebuie sa platiti nicio amenda pana la solutionarea cauzei. Daca procesul se incheie in favoarea voastra, va deplasati la administratia financiara  cu hotararea data de instanta si prezentati dovada pentru anularea amenzii. Important! Pastrati mai multe copii ale hotararii instantei (sau ale achitarii amenzii, de la caz la caz), deoarece sunt frecvente cazurile in care statul „uita” ca v-a taxat sau ca ati anulat amenda si va cere din nou banii.

author avatar
Arpad Dobre
866 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger