AcasăRecomandariConditiile de locuit din Romania, cele mai precare din Uniunea Europeana

Conditiile de locuit din Romania, cele mai precare din Uniunea Europeana

In Romania exista peste 22 de milioane de locuinte, iar pentru trei sferturi dintre apartamente sunt necesare reparatii si renovari, insa cei mai multi proprietari nu dispun de bani.

Trei sferturi dintre proprietarii de locuinte nu au bani de renovare

Conform celor mai recente studii, citate de analistii BCR, fondul locativ din Romania este format din 22,7 milioane locuinte, care au, in medie aproximativ 2,7 camere, iar suprafata medie a unei locuinte in Romania este de 47,1 mp. In UE, unei persoane ii revin 1,6 camere, in vreme ce in Romania, o persoana dispune de numai 0,9 camere. Suprafata pe persoana la noi este de 21 mp, fata de 36 mp din UE. Reprezentantii BCR sustin ca aceste cifre subliniaza conditiile precare de locuit in Romania, iar cresterea fondului locativ de sub 1% anual (2014 = 0,27%) este total insuficienta pentru a schimba aceasta situatie.

Locuintele se degradeaza

Aproape jumatate (41,5%) din gospodariile din Romania se confrunta cu probleme serioase in domeniul locuitului:

–           deteriorarea peretilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre (52,3% din locuintele cu probleme),

–           incalzire inadecvata (50%),

–           igrasie pe pereti, podele sau in fundatia casei (40%),

–           scurgeri prin acoperis (27%),

–           lumina insuficienta (18%) sau alte probleme (21%).

Pe de alta parte, pentru un sfert dintre gospodariile din Romania, raportul dintre calitatea locuintei si costul locuirii (chirie plus intretinere lunara) este nesatisfacator.

Proprietarii nu au bani de renovari

Un studiu efectuat de IRSOP si citat de analistii BCR arata ca intentia de a investi in imbunatatiri locative a ramas ridicata de-a lungul anilor. Astfel, 56% din populatie doreste acest lucru pe termen mediu (cinci ani), 29% pe termen scurt (urmatoarele 12 luni), in timp ce 71% dintre cei care vor imbunatatirea confortului locativ spun ca nu dispun de fonduri proprii pentru renovarea sau reamenajarea locuintei. Printre cele mai importante directii de imbunatatiri locative vizate de clienti se numara: renovari ale locuintei, imbunatatirea instalatiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termica, reparatii de structura, achizitie de teren, casa de la tara, incalzirea, reparatii la acoperis/terasa, achizitie locuinta, constructie casa, extinderea locuintei actuale. Sondajul ne arata ca 71% dintre cei care au un apartament si 29% dintre cei care au o casa declara ca locuinta lor are nevoie de reparatii. O solutie pe termen mediu si lung – pentru tineri si proprietarii care care vor sa ofere o locuinta copiilor lor – o reprezinta produsele de economisire-creditare ale bancilor pentru locuinte, printre care se numara BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

author avatar
Arpad Dobre
1.304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger