Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Comerciantii si producatorii pun de un cartel pentru fentarea reducerii TVA

Comerciantii si producatorii pun de un cartel pentru fentarea reducerii TVA

Autor:

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a avertizat, ieri, ca exista suspiciunea ca marile lanturi de magazine si producatorii ar urma sa faca intelegeri in plan local, pentru ca reducerea TVA la alimente sa intre in buzunarele lor, iar populatia sa nu simta mare lucru din ieftinirea anuntata de guvernanti.

 

hipermarket cora Franta 1 Comerciantii si producatorii pun de un cartel pentru fentarea reducerii TVA

Bogdan Chiritoiu crede ca hipermarketurile ar putea face intelegeri cu producatorii, pentru a dirija diferenta din reducerea TVA in conturile lor

Chiritoiu a precizat ca, in aceasta perioada, Consiliul Concurentei efectueaza controale ample la nivelul tarii, pentru a monitoriza preturile. „Ne e teama ca pot sa apara intelegeri intre magazine, intre lanturi de magazine, intre producatori, care sa incerce sa pastreze in profiturile lor reducerea de taxe pe care o face statul. Vrem sa vedem ce s-a intamplat cu nivelul preturilor dupa ce Guvernul a facut anuntul in ceea ce priveste TVA-ul si, de asemenea, dupa 1 iunie sa vedem in ce masura se transmite reducerea TVA in pretul la raft”, a anuntat Bogdan Chiritoiu.

Controale in toata tara

Bogdan Chiritoiu1 Comerciantii si producatorii pun de un cartel pentru fentarea reducerii TVA

Bogdan Chiritoiu

Consiliul Concurentei va cere informatii retroactive privind preturile practicate si va verifica, aleatoriu, aproximativ 600 de magazine si hipermarketuri. Conducerea institutiei a comunicat asociatiilor profesionale ale retailerilor si producatorilor ca pot recomanda membrilor sa scada preturile cu minimum 12%, dupa reducerea TVA, si i-a anuntat ca va verifica la nivel national evolutia preturilor si dupa scaderea taxei pe valoarea adaugata, pentru a vedea daca efectul este mentinut in timp. Astfel, se vor monitoriza preturile la:

–         carne: porc, pasare, vita;

–         preparate din carne;

–         legume;

–         fructe;

–         lactate: lapte proaspat, iaurt, telemea de vaca si de oaie, cascaval, smantana;

–         apa si bauturi racoritoare;

–         oua;

–         produse pe baza de: ulei, faina, zahar, orez, paste fainoase, fasole uscata, malai;

–         dulciuri.

Totodata, vor fi verificate (retroactiv, apoi valorile actuale si cele de dupa reducerea TVA la alimente) si preturile produselor pentru care nu se va modifica nivelul taxei:

–         produse de panificatie,

–         bere,

vin.

 Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-10-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!