AcasăOldAustria nu vrea evaluatori independenti in Romania

Austria nu vrea evaluatori independenti in Romania

Proiectul de lege privind constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania (CEETAR) se afla in plina dezbatere la Parlamentul Romaniei. Reprezentantii asiguratorilor si Autoritatea  de Supraveghere Financiara (ASF)  se opun infiintarii CEETAR, deoarece le-ar dauna grav bugetului, iar pozitia lor este sprijinita inclusiv de Amabasada Austriei, care avertizeaza ca asiguratorii austrieci s-ar putea retrage de pe piata romaneasca.

Cristian Muntean cere ambasadei austriece sa respecte in Romania principiul aplicat si in Austria, privind independenta evaluatorilor

Reprezentantii Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) avertizeaza asupra piedicilor privind infiintarea CEETAR, organism care ar reforma sistemul de asigurari privat si i-ar proteja mult mai bine pe cei cinci milioane de proprietari de masini din Romania. La Comisia pentru Transporturi si Infrastructura de la Camera Deputatilor au avut loc, recent, noi discutii referitoare la proiectul de lege privind CEETAR. Reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), ai  ASF si ai Corpului expertilor tehnici Judiciari (CET-R) se opun adoptarii actului normativ, pe motiv ca nu este oportun si ca vor creste costurile asigurarilor. E de inteles, in conditiile in care evaluatorii actuali sunt, practic, angajati ai firmelor de asigurari si doar n-o sa tina cu proprietrarul care vrea sa-si repare masina pe banii asiguratorului. Ce este insa foarte ciudat si poate fi interpretat ca un amestec in legislatia din Romania este pozitia Ambasadei Austriei la Bucuresti, care se opune fatis proiectului de lege si, mai voalat, trece la amenintari.

Ingerinte in procesul legislativ

Austriecii sustin ca prevederile proiectului de act normativ privind infiintarea CEETAR contravin Directivei 2009/138/EC, care instituie dreptul firmelor de asigurari de a decide liber asupra activitatii de constatare si lichidare de daune cu personal propriu sau prin experti. „Un stat membru nu poate sa solicite in mod legal companiilor de asigurari sa-si externalizeze o componenta semnificativa a activitatii operationale”, se arata in adresa Amasadei Austriei. Semnatarii documentului lasa sa se inteleaga ca ar putea avea loc urmari negative.  „Daca Pl-x nr. 85/2015 (proiectul de infiintare a CEETAR – n.r.) va ajunge sa produca efecte directe, ne putem astepta ca firmele de asigurari austriece sa se retraga de pe piata asigurarilor din Romania”, avertizeaza Ambasada Austriei, motivand ca asigurarile pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabila si neatractiva.

Intrebari pentru Ambasada Austriei

In conditiile in care industria petroliera, piata bancara si cea de asigurari sunt controlate de companii cu actionariat austriac, presedintele ASSSAI, Cristian Muntean sustine – ca si noi, de altfel – ca Ambasada Austriei, dar si autoritatile romane,  ar trebui sa raspunca la urmatoarele intrebari:

–         de ce Ambasada Austriei se opune principiului independentei expertilor tehnici, in conditiile in care acest principiu este respectat in Austria?

de ce autoritatile romane nu iau pozitie fata de implicarea ambasadei unei alte tari in procesul legislativ romanesc? Cand se dezbat proiecte de lege in Parlamentul austriac, oare Ambasada Romaniei are si ea un reprezentant acolo?

author avatar
Arpad Dobre
1.374 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger