AcasăRecomandariAlarmant! In Romania se defriseaza ilegal trei hectare de padure pe ora!

Alarmant! In Romania se defriseaza ilegal trei hectare de padure pe ora!

Cea mai recenta analiza despre numarul cazurilor de taieri ilegale de arbori din Romania, pentru perioada 2013-2014 arata ca, la fiecare ora se defriseaza ilegal trei hectare de padure. Pe de alta parte, zilnic se efectueaza 62 de taieri ilegale de arbori, cele mai multe cazuri fiind in Arges si Bacau.

Zilnic, in Romania au loc 62 de taieri ilegale de arbori, iar trei hectare de padure sunt rase de drujbe in fiecare ora

Greenpeace Romania a publicat, ieri, un raport privind monitorizarea situatiei taierilor ilegale de arbori pentru intervalul 2013-2014. Din document rezulta ca au fost inregistrate 45.509 cazuri (62 de cazuri/zi), iar analiza se bazeaza pe informatiile primite de la organele de politie si de la Garda Forestiera.

Cele mai numeroase furturi, in Arges

Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel national), Bacau 3.538 cazuri, (7,77%) si Mures 3.351 cazuri, (7,36%). Judetul Arges a inregistrat cel mai mare numar de cazuri (6.458) de taieri ilegale identificate de autoritati si in perioada 2009-2011.

Cerle mai mari defrisari, in Cluj

Ritmul distrugerii padurilor la nivel national se mentine la un nivel alarmant, de trei hectare pe ora. Volumul de lemn taiat ilegal a crescut, iar cel mai mult lemn a disparut din Cluj, Alba si Maramures. Desi in aceste zone s-a inregistrat un numar mai mic de cazuri de taieri ilegale fata de alte judete, s-a constatat insa cel mai mare volum mediu de lemn taiat ilegal pe caz . Astfel, la nivelul celor trei judete se inregistreaza 78% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national in perioada 2013-2014, judetul Cluj inregistrand 37% din volumul total, Alba – 23% si Maramures – 18%.

Concluzii

Greenpeace Romania atrage atentia asupra urmatoarelor aspecte alarmante:

–         Numarul de cazuri de taieri ilegale inregistrate de autoritati a crescut la 62 de cazuri/zi, in perioada 2013-2014, de la 50 de cazuri/zi in 2012 si 30 de cazuri pe zi in 2009-2011.

–         Aproximativ 79% din prejudiciul produs de infractiunile silvice in perioada 2013-2014 se inregistreaza la nivelul judetelor Cluj, Alba si Maramures.

–         Aproximativ 55% dintre repondenti la cercetare au indicat drept cauza principala a taierilor ilegale de arbori lipsa serviciilor de paza, desi legislatia in vigoare stipuleaza obligativitatea asigurarii acestor servicii.

–         Aproximativ 35% dintre repondenti au indicat existenta unor retele foare bine organizate, care lucreaza pe timpul noptii, dispun de echipamente performante, lucreaza in etape (unele persoane efectueaza taierile ilegale, altele se ocupa de furtul materialului lemnos dupa un anumit interval de timp etc.).

–         Jumatate dintre repondenti recomanda pedepse mai aspre in vederea reducerii fenomenului taierilor ilegale (inclusiv incadrarea ca infractiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate). In prezent, daca valoarea prejudiciului reprezinta cel mult de cinci ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa, fapta este considerata contraventie, nu infractiune, si se pedepseste cu amenda.

Mai grav, rapoartele guvernamentale indica o medie de 8,8 milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal, anual, in 2013 si 2014, in vreme ce cazurile investigate de procurori acopera doar 0,6 milioane de metri cubi. In acest ritm, ei termina de cercetat  in 30 de ani doar furturile de pana acum.

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger