AcasăRecomandariA inceput sfarsitul sistemului bancar actual

A inceput sfarsitul sistemului bancar actual

Numeroase banci de renume din Europa au anuntat ca vor scoate la vanzare active de peste 1.303 miliarde de dolari, in  vreme ce „suratele” lor mai putin renumite – dar foarte importante – din Romania isi restrang, an de an activitatea si inchid sute de agentii devenite nerentabile. Bancile, asa cum le vedem acum, vor inceta sa existe in deceniul urmator, fiind inlocuite de birouri online.

Banca Comerciala Romana si-a redus numarul sucursalelor de la 670 in 2011 la 562 in prezent, pentru reducerea costurilor

Activele toxice s-au inmultit in sistemul bancar european, in ciuda semnalelor mai mult sau mai putin conforme cu realitatea, referitoare la iesirea din criza a UE. Conform estimarilor Bloomberg, numeroase banci importante, printre care Barclays Plc, UniCredit SpA si Credit Suisse Group AG si-au inchis sucursalele si investitiile paguboase, trensferand creditele neperformante si alte active proaste in entitati care vor fi scoase la vanzare. Analistii Bloomberg sustin ca aceste active toxice au ajuns la valoarea record de peste 1.720 de miliarde de dolari (peste 1.303 miliarde de euro), in crestere cu peste 65% doar in ultima jumatate de an. Suma reprezinta aproximativ 7,9% din bilanturile combinate, in valoare de 21.700 miliarde de dolari (16.440 miliarde de euro) ale celor 23 de banci importante din Europa.

Restructurari si plecari din Romania

Banci ca National Bank of Greece, RBS sau Volksbank si-au anuntat intentia de a restructura activitatea si de a pleca din Romania. Pe de alta parte, nici cele care mai raman nu stau prea bine. BRD Societe Generale, de exemplu, care avea in primavara o rata a creditelor neperformante de aproape 25%, a reusit sa le scada la 23,4% (aproximativ patru miliarde de lei). La randul sau, BCR si-a redus nivelul imprumuturilor „toxice” – de aproximativ trei miliarde de euro – cu 250 de milioane de euro. In paralel, bancile din Romania au renuntat la sute de agentii  si la mii de angajati in ultimii trei ani, optand pentru dezvoltarea e-banking-ului. Devine tot mai evident ca sistemul bancar se indreapta spre o tot mai puternica activitate online si spre disparitia bancilor in forma lor fizica, asa cum le vedem azi.

author avatar
Arpad Dobre
2.198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger