Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Unde ati ascuns valiza? In chiloti, la Mantiliza

Unde ati ascuns valiza? In chiloti, la Mantiliza

Autor:
   In romanul “Incognito” (pus, ieri, la zid, iar azi la index), Eugen Barbu imagineaza un dialog intre personajele Dionisie Mocanu si Pavel Candrea. Cititorul avizat ii recunoaste pe Zaharia Stancu si Petre Pandrea. Discutia are loc intr-un restaurant, iar Dionisie Mocanu ii zice, in toiul schimbului polemic, lui Candrea sa scuteasca auditoriul de consideratii pe tema taranimii, pentru ca “dumneata ai gasit cuvantul << ciutura>> intr-un dictionar.” Voia sa spuna ca preopinentul nu cunostea lumea satelor.
   La scena asta m-am gandit in anii ’90, cand am aflat ca ziaristii de la “Romania Libera” au sapat, au sapat, au sapat pana au descoperit peste 80 si ceva de saci cu documente ale Securitatii, in “groapa de la Berevoiesti”. “In stratul de steril am sapat o zi la un fel de put, am scos vreo zece basculante, dand, la cativa metri adancime, de primul << filon>> al <<zacamantului Securitatii”, a declarat, in 1991, Petre Mihai Bacanu.  Redactorul sef al “Romaniei Libere” a iesit cu o explicatie de “Cutezatorii”. Ca sa-l parafrazez pe Eugen Barbu, ziaristii aia erau niste oraseni, care descoperisera cuvintele “prispa”, “nadragi” si “opinci” in carti. “Ciresarii” lui Bacanu puteau, cel mult, sa se sape intre ei, in redactie.
   Tot in anii ’90, stirile mele preferate erau cele despre violatorii de fochiste si despre chinezii gasiti in valize. “Unde ai ascuns valiza?” “In chiloti, la Mantiliza.” Asa suna o expresie argotica a timpului, erai trimis sa gasesti orice la Mantiliza sau chiar in cotloanele Mantilizei.
   Dupa 2000 pana prin 2008, ziarele au avut forta. La conferintele de presa  – cate doi, trei reporteri de la aceeasi publicatie. Tin minte ca la receptii sau la vernisaje, cele mai tari stiri le prindea un semianalfabet cu fler, care ramanea afara, cu soferii. “Stau aici cu baietii si fac urechea foaie de varza.” O data l-am gasit nervos. “M-ati lasat in fata ambasadei (unei tari nordice, n.m.) si mi-e si frica sa scuip guma, sa nu creada astia ca arunc o bomba!”
   Povestea valizei cu documente despre Dragnea, gasita pe camp, de un taran, e una pentru panaramezi. Din doua motive. Taranii batrani nu sunt pe camp, ei mor la oras, in fata spitalelor, in vreme ce taranii tineri muncesc in Italia si pun poze pe facebook. Iar Dragnea si pesedistii parveniti, care isi cumparau veste de vanatoare (de hamster!) de 1400 de euro bucata, pot fi caracterizati tot cu o expresie golaneasca, din categoria “in chiloti la Mantiliza”. Domnule Dragnea, “daca esti prost de mic, cand esti mare, numai te joci!”. La Paris, despre Dragnea si gogaltanii sai s-ar zice “Lui et ses pellicules”, in sens de Dragnea si matreata lui.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!