Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Un om destept se imbogateste intr-o limba straina

Un om destept se imbogateste intr-o limba straina

Autor:

Exista romani jenibili care, atunci cand intalnesc un strain, se lauda cu inventiile facute de Henri Coanda, Traian Vuia, Paulescu si mai spuneti dumneavoastra vreo doua nume. Astia sunt romanii traditionalisti.

 

Romanii emancipati au aceeasi gandire de trib. Se mandresc cu pronuntia lor in engleza sau in franceza, de parca ar vorbi araba, chineza sau polona. Cei mai multi au avut sansa sa-si exerseze engleza si franceza (de televizor si de magazin) si in Occident. Dar 90% dintre cosmopolitii astia, cand pleaca de pe Aeroportul Otopeni, pronunta Henri Coanda in engleza – Henri ca pe Henry – fara sa stie ca mama lui Coanda era frantuzoaica. Iar Coanda a fost coleg de liceu cu Mateiu Caragiale si jucau impreuna oina, impusa de Spiru Haret ca disciplina scolara. In ultimii ani ai vietii, Coanda a trait la Bucuresti, intr-un palat de pe Bulevardul Lascar Catargiu (Ana Ipatescu, pe atunci).

Sa-mi aratati si mie un italian sau un neamt care rade tot de un italian sau de un neamt pentru ca vorbeste stricat engleza sau franceza. Astea sunt superficialitati de complexati. De trib, repet, de trib! Un om cu adevarat destept se imbogateste intr-o limba straina. Aici chiar avem de invatat de la francezi. Degeaba a fost considerat Emil Cioran cel mai mare stilist al limbii franceze, in secolul XX. A murit fara avere. El a rafinat limba franceza, iar Cloclotilde Armand a facut contracte de milioane de euro in limba romana. Corporatista Cloclotilde a mazgalit niste hartoage potrivit carora pazeste vantul de pe autostrazi inexistente si Ministerul Transporturilor a transformat-o in milionareasa.

Aici apare alta ciudatenie. In campaniile electorale, ni s-a spus ca USR e singura formatiune imposibil de asociat cu mizerabila combinageala bastinasa. Pai, ce facem, tinerilor frumosi si liberi? Zici USR – zici anticoruptie! USR = onestitate! V-ati mancat si brandul, corporatistilor! Tot de la voi am invatat ca de la un pesedist nu poti sa ai asemenea pretentii. Dupa ce a luat pomana electorala de la echipa lui Dragnea, niciun taran sau niciun pensionar n-a zis “punga asta cu ulei si carne de pui expirata am primit-o de la un om cinstit!”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!