Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Un Florin Salam al filozofiei

Un Florin Salam al filozofiei

Autor:

Nefiind familiarizat cu feisbucareala, am descoperit recent fenomenul Tony Poptamas. Din pacate, nu exagerez. E fenomen, pentru ca are un public de aproape doua milioane de oameni si cateva mii de epigoni. Boala nu-i grava. Un guturai al spiritului, ca versurile cantate de Salan si Guta, ca telenovela sau catarama Dolce & Gabbana.

 

Dar daca n-o tratezi, poate sa dea intr-un cancer plasat in fibra generatiei tinere. Pentru profanii internetului, ca mine, voi povesti ce face acest Poptamas. Intai alege un fundal colorat, pentru prostul Zen. Valurile marii, un cer instelat, o inimioara rosie. Pe urma, suprapune un citat dintr-un scriitor, filozof, escroc. Sau o balarie de-a lui. Sau o chestie ciupita dintr-un clasic, pe care si-o atribuie. Din acest moment, acest Florin Salam al filozofiei iese din scena. Si nu e deloc vinovat. Bine ca nu talhareste lumea in tramvai. Poptamas e ca omul de afaceri. El incearca, forteaza combinatia. Iar aceasta definitie a bussinesmanului ar trebui s-o inteleaga si DNA. Lui Poptamas ii tine.  Maladia se instaleaza, insa, in creierele, virgine cultural, ale celor care se entuziasmeaza si distribuie gogosile intelectualului kitsch. „Am postat ceva memorabil, par destept, subtil, imi pun prietenii pe ganduri”. Maxima, aforismul, vorba de duh reprezinta institutii ale perversitatii. In cazul celor care au ca unica lectura feisbucul, citatul este o statuie asezata pe un soclu de aer, perversitatea lui izbindu-i in capete cu greutatea bronzului.

Imi veti reprosa ca am scris despre un subiect neglijabil. La prima vedere, aveti dreptate. Dar doua milioane de oameni constituie o putere care poate modifica structura politica a unei natiuni. Din cauza comoditatii generate de progresul tehnic, acesti degustatori de nechezol cultural sunt mai ignoranti decat analfabetii. Mai superficiali decat mama puturoseniei si tatal incremenirii.

 


4 comentarii to Un Florin Salam al filozofiei

 1. jiji

  slab mesterica,lipsa de subiecte.

 2. Lisandru

  Iar ai băut, bîlbîitule

 3. Prian

  Bã, jiji si lisandru, labe triste fãrã de umor, pute pãmîntul sub voi. Scoateti degetul din cur si nu-l mai duceti la nas. Dacã prãpãdul (in)cultural, spoiala si consecintele lor negative incalculable, vizibile la tot pasul, vi se par ” lipsã de subiecte ” si motiv de caterincã de doi lei, uitati-vã în oglindã si trageti-vã palme cu piciorul: asa este, mama puturoseniei si tatãl încremenirii la voi se refereau…dar ati sãrit ca proasta din baie luînd, e limpede, comparatia ca pe un compliment.

 4. Marck

  “jiji si lisandru, labe triste fãrã de umor” : papagali si ciumpalai , “pute pãmîntul sub voi” .


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-10-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!