Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Televizii de taifas

Televizii de taifas

Autor:

Incendiul de langa Bucuresti (Balotesti) ne-a dovedit, inca o data, ca Romania nu are televiziuni de stiri, ci televizii de taifas.

 

Toate posturile de profil importante sunt in nordul Capitalei (Romania TV si Antena 3) sau chiar mai aproape de locul nenorocirii – Realitatea TV e chiar pe DN1. La Romania TV se facea o sueta despre masca ignifuga ce-i tine premierului Tudose loc de fizionomie. In studioul de la Realitatea TV slobozea idei editorialista oficiala a Sistemului, Nadina Ene – Dogioiu, desi locul ei era pe cel mai izbutit platou de filmare din Romania, iesirea din sediul DNA. Antena 3 s-a descurcat mai bine. La Gadea ajunsesera, gratie unui telespectator, imagini de la incendiu, surprinse dintr-o drona. In loc de cameramani pe teren, trimisi la 10 minute de redactii, televiziile noastre aveau opinioti in studiouri. E simplu s-o dai pe pompieri, sa aduci aminte ca tovarasul Ceausescu ar fi stins focul, cu armata, intr-o ora, sa filozofezi ca asa se intampla intr-o tara fara guvern, dar presa, presa, presa ce face? Unde sunt reporterii – salamandre de la CNN? Ce intrebare de idiot! La CNN! O sa ziceti ” dar baietii de la ziare cu ce se ocupa, sunt si ei moralisti, asa ca tine?”. Nu vreau sa caut scuze, fiindca n-am vreun interes, dar si in cazul in care ar realiza vreo chestie care sa sparga inertiile, faptul remarcabil ar trece, azi, neobservat. Celebrul reportaj “Ard malurile Nistrului” n-ar fi avut posteritate daca era publicat pe vremea televiziunii.

Despre B1 TV si Digi n-am amintit, pentru ca pana si Trinitas si Paprika  sunt mai invapaiate (cuvantul se potriveste perfect!)  si mai proaspete. Un preot sau un bucatar ar fi fost mai in miezul evenimentelor decat propagandistii de la Digi si B1TV.  Desi Digi s-ar fi putut ilustra cu deja clasicul inflamat Cristian Tudor Popescu. Ozenistul cu gecuta de fochist ar aprinde artificii si in apa. Bine ca am ajuns la apa. Seceta din televiziile de stiri a fost mai mistuitoare decat incendiul de la marginea Capitalei. Langa Balotesti a luat foc o fabrica de mobila, iar in redactii sfaraiau creiere uscate si mirosea a cauciuc ars. O televizie fara reporteri e un edificiu parjolit. Dar ce sa te mai miri, cand Romania TV isi scoate tentativele de reporteri in fata la Casa Scanteii, pe treptele de marmura, si ii abureste pe telespectatori ca dumnealor asista la transmisii in direct de la Oradea sau Iasi?

Doua cuvinte si despre TVR. Se afla in partea de centru – nord a orasului si se putea relansa tratand cum trebuie evenimentul. Dar li se rupe bugetofagilor! Sau poate ca le repugna sa speculeze o tragedie, sunt principiali, puturosii naibii! Pana si taticii sau unchii teveristilor(nu ma exprim metaforic, ci la obiect) au fost mai prompti, la cutremurul din ‘ 77, cand s-a pierdut timp si cu cenzura. Pentru ca a transmis in direct o revolutie confiscata, TVR se odihneste de 27 de ani.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!