Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Tara cu cele mai proaste spitale si cele mai multe farmacii

Tara cu cele mai proaste spitale si cele mai multe farmacii

Autor:

Tolontan a scris ca directorul Spitalului Militar din Constanta a uitat doua foarfeci de 16 centimetri in burta unei paciente de 61 de ani. Daca n-as cunoaste situatia din Dobrogea, as scrie ca doctorul ala merita sa fie teleportat in Ghemigli Mahle, mahalaua corabierilor din vechiul Balcic, ca sa opereze “asinii evanghelici” despre care scria Emanoil Bucuta in romanul “Maica Domnului de la Mare”.

 

Romania nu are nevoie de doctori in spitale, pentru ca are doctori in Drept. Iar Constanta are doar cativa ortopezi buni si pe chirurgul Marius Militaru, care a revenit din Germania, unde profesa cu succes, ca sa coordoneze Sectia de Chirurgie Cardio – Vasculara a Spitalului Judetean. Si i s-a organizat un flagrant, o manevra tefelista, in 2015. Protagonist – un domn care se prezenta “Tigan de catifea” si avea o firma de fier vechi. Organele i-au dat onorabilului “tigan de catifea” 1000 de lei ca sa-l rezolve pe doctor. Comerciantul de rugina a pierdut sau a palmat 500 de lei, aruncand jumatate din suma in condica de pe biroul chirurgului.

Asta-i situatia, se remarca fiecare cum poate. Talentul e rar, munca-i grea, asa ca neopropagandistii ies in evidenta prin sifoane si inscenari. Pe vremea lui Ceausescu ar fi ajuns cel mult informatori la militie. Nu la Securitate, ca acolo iti trebuia si ceva minte. La militie – turnatori la militie. “Vecinul Costica a adus din pivnita o suta de borcane goale. De unde are bani sa puna atatea kile de zacusca?” Te mai scoti cu “sifonul”, daca n-ai vreo meserie sau vreun talent. Pana la urma, nici nu-ti trebuie o meserie sau un talent, ci putin tupeu si o diploma. Si suntem tara cu cele mai multe diplome, masterate si doctorate pe cap de locuitor. Vechea expresie “prost cu diploma” de abia acum are sens. E vremea prostilor cu diploma. Un instructor – strungar de pe vremuri ar fi ajuns azi manager de pian.

Medicina si Invatamantul nu se pot dezvolta intr-o societate in care se vorbeste, de zece ani, numai despre coruptie. Coruptia ca boala, dar boala psihica, obsesie – obsesie. Ii povesteam unui prieten ca m-am lovit la un ochi, in 2006, si a a avut grija de mine marele oftalmolog Monica Pop. Dar in loc de Monica Pop am spus Monica Macovei, din reflex. Si a inceput ala sa rada. “Fereasca Dumnezeu sa aiba aia grija de tine!”. Atat auzi: spalare de bani, mita, evaziune fiscala. Iar condamnatii pentru evaziune fiscala si spalare de bani au platit – asa cred eu – mai multi bani la impozite decat tefelistii vociferanti.

Revenind la subiectul deschis de Tolontan, da, are dreptate: suntem tara cu cele mai proaste spitale. Dar si cu cele mai multe farmacii. Iar pe comerciantii de medicamente vad ca nu-i ancheteaza nimeni. La parterul blocurilor ceausiste cu mai multe scari (A, B, C, D) si iesire la o strada cu trafic avem cate un Megaimage, o sala de jocuri, o casa de pariuri, o casa de amanet si doua farmacii. Totul legal, bineinteles, totul legal. Asadar, coruptia e in spitale, ca blocul (celula de baza a societatii urbane) e bine.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!