Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Scrumbia albastra si epava de la Costinesti

Scrumbia albastra si epava de la Costinesti

Autor:

Nu mai fusesem la Costinesti din ’99 – 2000, cand plecam seara din Olimp ca sa ma distrez la discoteca Vox. Dupa ce Constanta si Mamaia au iesit din atenansele turismului si au redevenit saloanele de bal ale Litoralului nostru, nu m-a mai interesat Olimp. Sau Costinesti.

 

Satul de pescari se chema pe vremuri Mangiunabar si a fost, in anii ’50 un refugiu al boemei, cu mult inainte de cazatura Vama Veche,  pe care o tot salveaza ciorditorii din societatea civila.

Am ajuns in week-end-ul trecut la Costinesti. Atmosfera de cherhana si studentie a fost distrusa de navetistii in vacanta, ca turisti nu-i pot numi. Va avertizez ca vreau sa fiu nepopular, sa ma injure neoproletariatul. Atata vreme cat in statiuni vor fi mai multe alimentare decat carciumi – nu vom avea turism. Navetistul in vacanta il uraste pe patronul de carciuma ca pe politician. Cand ANAF vine sa distruga comertul, navetistul in vacanta se bucura. Cand ANAF da amenzi, navetistul in vacanta aplauda. Cand ANAF va scoate, din bucataria unui restaurant, un patron in catuse, navetistul in vacanta va fi fericit, va striga pe terasa ca pe stadion. De dragul navetistului in vacanta, ma bucur ca scrumbia albastra a disparut din Marea Neagra la inceputul anilor ’80, iar ceatalul (o hamsie mai mare) se vinde doar cunoscatorilor.

Evitand navetistii in vacanta, m-am simtit bine la Costinesti, in casuta cu gradina a unui prieten, aflata langa Epava. La asfintit, soarele se descompune intr-o suita de discuri sangerii, care consteleaza vaporul Evanghelia, proprietatea lui Onasis. Grecul genial, in complicitate cu comandantul, a lasat Evanghelia sa devina mausoleu marin si a luat banii de la Asigurari. Am inteles ca rasaritul, la Costinesti, e mai fosforescent decat amurgul, dar nu mai am varsta. La apus, te simti la Costinesti ca la Santorini. Lipsesc doar vilutele si bisericile alb-albastre, ca magari sunt destui. Au si automobile. Pe stradutele inguste, care imi aduceau aminte de Malta, magarii cu numere de (se incadreaza cam multe judete, nu insist) merg cu viteza si injura. Ce-or cauta pe Litoral? Ca sunt bronzati ereditar. Au un patrimoniu genetic de la bunicii care descarcau pepeni din caruta si culegeau prunele mosierului.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 18-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!