Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Santajul si etajul, ambuteiajul si pelerinajul

Santajul si etajul, ambuteiajul si pelerinajul

Autor:

Cand a terminat de reconstruit Sfanta Sofia, Imparatul Iustinian nu mai avea bani nici pentru uleiul din candele, dar impasul financiar nu l-a impiedicat sa exclame “te-am invins, Solomoane!”

 

Catedrala Mantuirii Neamului este singura ctitorie din ultimii 30 de ani. Cine nu intelege asta nu are simtul istoriei. Peste 100 de ani nu va mai interesa pe nimeni cat a costat Catedrala. Indiferent sub ce forma, monumentalul a facut istorie. Urata sau frumoasa, utila sau inutila pentru locuitorii Capitalei, Casa Poporului ii rezerva lui Ceausescu un loc in manuale. In anii ’90 si 2000 s-a scris mult,  azi nu se mai scrie deloc despre dramele din demolatul cartier Uranus. Vin doar cu una, din cartea “Parfumeria”, a Silviei Kerim. Ceausescu a dat un termen – limita pentru daramarea Halei Traian. Intrand in criza de timp, muncitorii au turnat o placa de beton peste un subsol urias, unde se aflau zeci de aparate frigorifice. Printre acestea, mii de pisici, pe care lucratorii din Hala Traian le ingaduiau acolo, ca sa tina sobolanii departe de carne. Se spune ca saptamani in sir n-a mai dormit nimeni in cartier. Noapte de noapte, locuitorii din zona auzeau mieunatul pisicilor ingropate de vii.

Constructiile inseamna jertfe, tradari, foamete si chiar crime. Legenda Mesterului Manole va spune ceva? Politicienii romani din ultimii 30 de ani au fost hoti. Familia de Medici, care a pus Florenta sub pecetea adoratiei si a splendorii, a fost hoata si criminala. Comercianti, bancheri si iubitori de arta, briganzii rafinati din familia de Medici sunt stalpi ai Renasterii. Nici nu mai conteaza ca l-au prigonit chiar si pe Michelangelo – dupa ce l-au platit, iar Michelangelo ii tradase. Asta inseamna Renasterea. Tradari si capodopere.

Cat a costat Catedrala Neamului? Foarte putin, daca punem un deviz nenorocit langa versul eminescian “Credinta zugraveste Icoanele-n Biserici”. Aici scriu despre ortodoxie, nu despre multi dintre preoti, care au pacate mai numeroase decat enoriasii. Mai deranjanta decat lacomia este lipsa lor de subtilitate. Nu stiu sa-ti ia banii finut, zici ca te santajeaza. Daca nu ar purta camilafca si engolpion, ar putea sa va parleasca un nene cu barba neingrijita?

De la “Santajul si Etajul” din interbelic am trecut la ambuteiajul si pelerinajul. Primarii cu ambuteiajul, preotii cu pelerinajul. Fie vorba intre noi “Santajul si Etajul” e o gogomanie, pentru ca o personalitate enciclopedica precum Pamfil Seicaru – ctitor de manastiri si erou de razboi, ziarist si patron de presa – nu poate fi redusa la o malitie a lui Nichifor Crainic sau la o gluma prieteneasca a lui Iorga. Revenind in prezent, primarii sunt responsabili pentru blocarea traficului, iar preotii se scot din pelerinaje. Pe portile fiecarei biserici, dar chiar si in pridvor, vedem afise cu pelerinaje, de parca am fi in fata unor agentii de turism. Iar cu turismul stiam ca e sef Iohannis, in tara asta.

Am o intrebare. O fi adevarat ca sasul elocvent ca un Trabant are boala pe Ilan Laufer fiindca acesta i-ar fi suflat o afacere imobiliara, in Florida? Eu sunt convins ca nu-i adevarat. Am pus intrebarea ca sa spulber un zvon.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!