Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Romanii si ungurii au doua centenare. 1918 si 1919

Romanii si ungurii au doua centenare. 1918 si 1919

Autor:

Ungurii au o idee fixa: “1000 de ani in Ardeal, 100 de ani in Romania.” Din acest motiv fundamentalist, acum se grabesc si nu e bine, nu e bine deloc, deloc pentru ei. Au agatat baticul secuiesc (cand va fi recunoscut ca steag o sa-l consider steag) pe stema ambasadei noastre din Budapesta, dar neglijeaza faptul ca urmeaza doua centenare. Da, mai e unul si in 2019, despre care voi scrie spre finalul articolului. Parerea mea e ca isi consuma energia prea repede si o sa-i prinda 15 martie rasufland  greu (dupa atata nechezat in limba materna) si 1 Decembrie lesinati. Cateva abordari, pe scurt.

 

1.De 28 de ani demonizam nationalismul, dar partidele nationaliste n-au fost la Putere, din ’90 incoace. A avut PRM trei secretari de stat, adica zero. UDMR, in schimb, a fost in guvernele de toate orientarile, desi este o formatiune care functioneaza ilegal, fiind constituita ca uniune culturala. Istoria asta o stie toata lumea, dar Serviciile si Justitia sunt ocupate sa aresteze patroni romani si sa inchida afaceri autohtone.

2.Baticul secuiesc pus pe stema ambasadei noastre de la Budapesta e un bun moment pentru a afla ce reprezentam noi in Uniunea Europeana. Haideti sa vedem cat de mult ne pretuieste Parlamentul European de la Bruxelles, unde Romania i-a trimis pe Monica Macovei si pe un om de nemtudom! E vorba despre Tokes, care s-a ridicat impotriva lui Ceausescu pentru ca il strangea Trianonul. Ba, prelatul Paprikas, nici nu stii cat regret ca tu nu esti motan, iar eu nu sunt copil sadic, ca sa te invat sa schiezi pe ghena!

3.Povestea baticului secuiesc reprezinta si un succes pentru targovetii cu statut diplomatic din toate ambasadele noastre. Inainte, erau niste indivizi nici destepti, nici total idioti, care se imbracau invariabil in gri si aveau un comportament stingher, rigid, din cauza ca suspectau pe toata lumea. Erau securistii din garda veche. Cei noi se manifesta cam la fel, cu un plus la capitolul rapacitate. In loc sa dinamizeze relatiile tarii si sa puna in lumina imaginea ei, neosecuricii o ascund si traiesc in strainatate dupa reguli romanesti, plimband prin ambasade oalele cu sarmale. Nu le cere nimeni sa faca spionaj economic, dar ar trebui sa ia act de noutatile de ordin public, ivite in plan cultural, edilitar si rutier sau in domeniul decoratiunilor, comunicandu-le ulterior guvernului sau primarilor nostri. Ti-ai gasit! Ei se pricep la patru lucruri. Se ocupa de inchirieri dubioase, decontate de Stat. Se aboneaza la diverse fabrici de diplome. Isi chibzuiesc lefurile ca babele pensia. Stiu cand sunt reduceri la mall-uri.

4.Aminteam despre centenarul din 2019, despre care nu prea se vorbeste. In august 1919, Armata Romana a eliberat Budapesta de comandourile bolsevice conduse de Bela Kuhn, secretarul lui Lenin. Asteptam ca ungurii sa ne multumeasca in cadru oficial. Am uitat unde am citit – rigoarea si memoria nu sunt punctele mele forte – ca atunci, in 1919, tanarul ofiter Charles de Gaulle a elogiat Romania, spunand “O Romanie Mare si o Polonie Mare sunt absolut necesare pentru a opri ofensiva bolsevica spre mijlocul Europei”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!