Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Ochi critic + rahati cu ochi = rahati cu ochi critic

Ochi critic + rahati cu ochi = rahati cu ochi critic

Autor:

Saptamana trecuta, CFR Cluj – o campioana a Romaniei ostila Romaniei de la infiintare pana azi – a facut Romania de rahat, in Luxemburg. Am pus de trei ori Romania, intr-o fraza despre CFR Cluj, asta e o mica victorie. Dar sa trecem la partea serioasa a chestiunii Luxemburg. O mica introducere. Ma dau putin mare.

 

Am fost si eu in Luxemburg, in 2011, cu echipa nationala – Mircea Sandu, Piturca, fotbalisti, nu cadre instruite de Vasile Dancu la Stefan Gheorghiu de tip nou. Tot Luxemburgul e o vale si o padure. M-am chinuit, chiar m-am chinuit sa intalnesc un nene nervos, pe-acolo. Cu greu am gasit unul, langa Palatul Ducal. Era un moldovean care traia in Germania si se suparase ca magazinele se inchid la sase dupa-amiaza. Romanii stabiliti in Luxemburg sunt foarte putini si nu practica munci vulgare, ca in Italia si in Spania. Ospataria, soferia, intretinerea zidurilor de cetate si a picioarelor de pod sunt monopolul portughezilor. Ai nostri lucreaza pentru banci sau pentru institutiile europene. Am cunoscut un licentiat la Bruxelles si un traducator multilingv. Interesul pentru fotbal parea ca nu exista in Ducat, dar luxemburghezii, cand se apuca de ceva, o fac serios. In 2011 infiintasera patru scoli de specialitate, unde fotbalul se face la zi. Intr-o sambata de septembrie, in fata Hotelului Hilton, unde am stat, a inceput o parada de masini de epoca. La cateva sute de metri distanta, dincolo de liziera padurii, se gaseste Centre Club Golf Grand Ducat. E bine sa vezi si astfel de locuri, ca sa intelegi ca se poate trai si bine. La noi, bogatia aduce teama, isterie si scoate la lumina (la trista lumina, la lumina suferintei) lipsa de scrupule a uneltelor basiste, care au distrus cariere, vieti, averi. Luxemburghezilor, prosperitatea le da decenta, seninatate, confort, adica noblete.

La Schengen n-am fost. E o localitate de podgoreni, aflata la intersectia Frantei cu Germania. Pentru noi, Schengen se leaga de marea realizare a Monicai Macovei-MCV (Martini, Campari, Vodca). Baietii cinstiti care au bagat bani in bannerele farapenali.ro ar putea sa investeasca si in niste afise lipite in comuna Schengen. “Din Murfatlar la Jidvei nu-i jurist ca Macovei”. “Cu berea si propaganda speriem Belgia si Olanda!”. De cate ori, dar de cate zeci de ori n-am auzit idiotenia “dom’le, e graaaaav, e nasooool daca nu indeplinim conditiile MCV!”. Daaaa, e groaznic, e extraordinici, e extramorocar! Si n-o ziceau doar propagandistii oengisti stipendiati de Soros (exista acte), ci si fazanii dezinteresati, chibitii care confunda Piata Universitatii (manifestare crestina) cu Piata Victoriei (tefelism stiintific). Nu indeplinim conditiile pentru MCV, nu-i asa? Si care sunt conditiile? Sprijinirea institutiilor de forta si calcarea in picioare a drepturilor elementare ale omului? Distrugerea capitalului romanesc si prosternarea in fata multinationalelor? Se spune ca multinationalele au aceleasi conditii, peste tot in Europa. Alta minciuna. Un economist polonez si-a facut concediul pe Litoralul nostru si a fost revoltat ca un supermarket din Austria practica, in Romania, preturi cu 50% mai mari ca in Polonia. Economistul polonez a trimis si o scrisoare, e pe tot netul, axata pe ideea “De ce ii batjocoriti pe romani?” Dar propagandistii nostri stiu una si buna. “Vin rusii!” Nu vin. Au cumparat Austria, Coasta de Azur, iar cei mai multi oligarhi rusi au rezidente la Londra, banii in bancile de acolo si nu se gandeste nimeni sa-i extradeze. E vorba despre expansionismul rusesc, nu despre comunismul sovietic, micilor gladiatori de la Rezist! Eu va apreciez, insa, pentru ochiul critic. Daca am combina sintagma “ochi critic” cu expresia populara “rahati cu ochi”, ce ar iesi? Rahati cu ochi critic.


5 comentarii to Ochi critic + rahati cu ochi = rahati cu ochi critic

 1. Christian

  Felicitări marelui ziarist Răzvan Ioan Boanchiș pentru că nu se dezminte! Așa scrie cine este însuflețit de dragoste reală de Țară și valorile ei:cu nerv, cu talent, documentat, cu respect pentru adevăr și Limba Română.

  • Ion Hamunga

   Suscriu intntru totul,scrierile maestrului Boanchis imi complecteaza lista cu motive de indignare si de multe ori imi creeaza o alta stare de spirit:greata.

 2. Anonymous

  Bucureștean șmecher dar cult și oportunist în politică cât cuprinde ca majoritatea misticilor cu ifose din “satul cu ministri”

 3. ??????

  @Parcă este un articol despre nea Ando și echipa de la Voluntari, după ce luă 5 goluri pe teren propriu cu echipa din Voluntari de la echipa Craiovei antrenată de Mangia , doar că este un articol publicat înainte de meci?

 4. ??????

  Vă mai amintiți dacă exprimările din titlul articolului erau dese în intervențiile publice ale lui nea Ando, la dezbaterile despre fotbal ?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 24-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!