Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » O sa-mi schimb numele cu unul neaos. O sa-mi zic Soros

O sa-mi schimb numele cu unul neaos. O sa-mi zic Soros

Autor:

Stateam intins pe plaja, intr-un sezlong…

 

Paranteza. E promitator un articol care o zbugheste de sub titlu cu o paranteza! Dar nu sunt original. Astfel si-a inceput un text prolificul procuror, avocat si autor Marian Nazat Balzac. “Stateam pe plaja intr-un sezlong si meditam la conditia umana.” La care Vadim l-a intrebat “si conditia umana ce parere avea despre tine, Mariane?” Daca talentul s-ar masura in hectare de hartie umpluta cu harnicie, Marian Nazat Balzac ar lua Premiul Nobel in fiecare an. Lampedusa, Matei(u) Caragiale – niste fraieri. Domnule Nazat, sunteti senzational, dar aveti si un mic defect. Scrieti, totusi, prea putin, va aruncati cu modestie de pe trambulina unei vocatii imense. Treceti, maestre, la o categorie superioara a valorii literare! Tona de ambitie.

Asadar, stateam intins pe plaja, intr-un sezlong, in Mamaia Nord, dincolo de fostul Han al Piratilor, si n-aveam timp sa meditez la nimic, fiindca plaja imi dadea toate raspunsurile. Ne stiam cam toti, desi nu ne salutam, vedeam care e mai descurcaret, care a ajuns bugetar de lux si deja s-a pensionat, desi e mai tanar ca mine. Erau pe plaja si doamne, si corporatisti, daca mai stateam doua-trei ore printre ei m-ati fi auzit vorbind cu “locatie”. “Am fost la un restaurant smecher, foarte draguta locatia.” Brrrr! Mi s-a facut facut frig la 40 de grade. Nu eram foarte multi, cateva sute, poate cateva mii, dar era clar ca n-avem loc unii de altii in tara noastra. Si atunci mi-am adus aminte de teoria economica a unui geniu (cuvant casabil, dar am proprietatea termenilor) care se mandrea ca nu stie tabla inmultirii. Ii spunea mereu lui Ion Baiesu: “Gutza, ei cu tabla lor, noi cu tabla noastra.” E vorba despre Fanus Neagu, el e geniul inclusiv financiar, care i-a transmis lui Ceausescu o chestie valabila si azi, pe plaja Romania. “Ori mariti ciolanul ori rariti cainii!”

Stiti ce imi place mult cand sunt in Franta sau Anglia? Ca mai uit de mahalaua noastra intinsa din Dorobanti pana la Mamaia si Poiana Brasov. Afara, nimic din toate astea nu conteaza. Fapte, tradari, oameni, securisti – totul e egal cu zero. Si de-aia nu inteleg de ce trag atat diasporezii spre acest fund de curte a Europei. Daca as fi diasporez, mi-as schimba numele cu unul neaos, patriotic. Mi-as zice Soros. Ma uitam pe plaja, ma gandeam la Piata Victoriei. Si imi dadeam seama ca Soros nu e genial. Doar foarte destept. Daca era genial, ar fi cumparat direct niste pesedisti si ar fi fost mai eficient inca din anii ’90. Dragnea nici n-ar mai fi aparut, cu mustata lui ca un Cernobal pentru Romania. O rugaminte adresata prostilor! Daca Soros nu v-a platit, nu inseamna ca nu exista. Inseamna ca nu aveti voi valoare ca propagandisti.

Am o stire (am mai dat-o, dar insist) pentru cei care sustin ca Soros e o fantoma supralicitata. Ca sa terminam cu poezelele, va anunt ca pana si “Evenimentul Zilei” s-a lansat cu sprijinul lui Soros. In 1992, Trustul Expres avea publicatiile  “Expres” (marele saptamanal din 1990 mergea slabut), “Expres Magazin” (mergea bine) si “Infractorul” (mergea excelent). “Evenimentul Zilei” a aparut cu banii de la “Infractorul” si de la Soros. Pentru a fi tiparit, “Evenimentul Zilei” consuma pana la 22 de tone de hartie pe seara. Primele 200 de tone de hartie de la Letea au fost platite de Fundatia Soros.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!