AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNea Vasilica Dancu si dusmanul

Nea Vasilica Dancu si dusmanul

Mai ziceati ca a murit presa tiparita! Prostii. Nea Vasile Dancu, de meserie ministru si somnifer, scoate o revista lunara care, in ultimul cincinal, a avut un singur cititor. Eu sunt rabdatorul! Conopida pe hartie de album de arta are 202 pagini, fara coperte. Pe banii cui, nea Vasile, pe banii cui? Capodopera se numeste „Sinteza” si astept substantiala filodorma pentru reclama. Voi cita din editorialul marelui profesor universitar Nea Vasile. Fraierii iau doctorate. Nea Vasile da doctorate. Articolul e bilingv. In stanga, in romana de sforaiala, in dreapta in engleza, ca sa priceapa si Churchill, din groapa, ce pacalici era! Mucles, ca incep! Luati capetele de pe perne!

„Daca ignoram sfera vietii private, dusmanul apare intr-o multitudine de ipostaze, dusmanul devine deja o institutie. Cred ca mai important (eu as spune mai importanta – n.m.) este ceea ce as putea numi Institutia dusmanului comun. Carl Schmitt este unul dintre cei mai subtili teoreticieni, dusmanul comun fiind un element important (iarasi important-n.m.) pentru constituirea statului insusi!” Hai, ba, ca nu-i de joaca! Daca a postulat si nea Carl Schmitt chestia asta, il ia dracu’ pe dusman! Il prindem, nea Vasile, il prindem!

„Sigur, plasarea dusmanului interior in afara (dusmanul interior e in afara, desteptati-va! -n.m.) este actul fondator, pe urma de multe ori statele, in variantele lor violente sau ca posesoare ale atributului violentei legitime, cum scria Max Weber, descopera dusmani si in interior pe care-i combat sau anihileaza in campanii sau prin actiuni de propaganda”. Ce forme fara fond? Astea sunt formele informe, care ar dezinforma, daca ar contine informatii.

„Dusmanul comun a fost teoretizat in stiintele sociale de multi dintre clasicii ei (ea ce cauta pe acolo? -n.m) si are multe functii sociale. Dusmanul comun este un fel de ecran alb, de fundal pe care se poate proiecta identitatea. El reprezinta, prin contrast ceea ce grupul nostru (probabil de la Cluj – n.m.) respinge. Apoi are si o importanta functie in stabilirea ordinii si stabilitatii (nea Vasile stabileste si stabilitatea – n.m.), motiv pentru constituirea de reguli stricte, dar si pentru alocarea de resurse”. Haidi, bre, mai da-te incolosa, ca esti prea profund!

„In fine, in psihologia politica o sa gasim o serie de caracteristici comune campaniilor electorale, tot ce este rau se trage de la el, este inutil sa comunici cu dusmanul sau sa-i acorzi chiar si o incredere limitata, nu trebuie sa ne pierdem vremea cu cautarea unor diferente individuale (toti sunt la fel), nu merita nicio urma de empatie, separarea de dusmani trebuie sa fie totala.” Nea Vasile, cu ce ti-a gresit poporul asta?

„Pe de alta parte, trebuie sa fim vigilenti si sa cautam dusmanul interior mai bine. Sigur ne este adormita vigilenta. (Pai suntem sau nu vigilenti, mai, tovarasi? -n.m.). Pentru ca dusmanul interior este mereu ascuns (probabil in exterior -n.m.). Cand totul pare clar (e foarte clar -n.m.), nu va lasati inselati!” Deja ne-am lasat inselati, nea Vasile! E dureros sa scrii asa. E dureros pentru romani.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.365 afisari

3 COMENTARII

  1. Foarte tare! Am citit de doua ori si am inteles esentialul: Nicusor Dan nu taie porc de Craciun!

  2. O recenzie a acestei carti ar trebui sa contina doar o fraza, o lege a lui Murphy: Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i.

  3. Nea Vasile, ori Boanchis, ãsta, e invidios pã talicã ( EL e dusmanul din interior care sã ascunde în exterior! ) ori nu ai reusit sã te faci înteles. Exprimã-te cu cuvintele ( cucu! ) matale…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger