Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Ministerul de Externe si Spania

Ministerul de Externe si Spania

Autor:

Dancila i-a trimis o scrisoare lui Teodor Melescanu. Tema e veche de 28 de ani si o rezum.

 

Trebuie reevaluati ambasadorii, consulii, personalul din misiunile diplomatice. De asemenea, Ministerul de externe este obligat sa investigheze ce (dez)avantaje economice a avut Romania de pe urma unor ambasadori si consuli pur decorativi. Acesti targoveti cu statut diplomatic nu atrag tarile respective in proiecte, pentru ca nici nu le initiaza. Iar cand le initiaza, sunt puerile. Targovetii cu statut diplomatic (ce-mi place cum suna!) se dovedesc speriati de tarile unde au fost trimisi, stiu doar drumul de la serviciu spre casa, unde mai cauta cate un bon, ca sa-l deconteze. Cunosc exemplul unei firme romanesti de produse alimentare, care a patruns pe piata internationala pe cont propriu. Patronii nu au gasit niciun atasat economic care sa faciliteze intrarea in supermarketuri. Ne trebuie oameni cu detenta diplomatica, economica si culturala. E cazul sa terminam cu stewardesele, balerinele si securistii din diplomatie. Misiunile consulare nu sunt orfelinate profesionale de lux.

Ambasadele noastre de maxima iradiere economica sunt SUA, Spania, Germania, Rusia, Marea Britanie, Franta, Italia, Tarile Nordice si Israel. Voi scrie despre cele la care (pretind ca) ma pricep. In Marea Britanie si Danemarca avem doi amici de-ai lui Iohannis, Dan Mihalache si Mihai Gradinar. Lucrurile merg bine in Germania (Emil Hurezeanu) si in Franta (Luca Niculescu). Ca ministri, scriitorii si ziaristii sunt catastrofali. Dar ca ambasadori se dovedesc performanti, fapt demonstrat de Hurezeanu si Niculescu. Lumea a zambit cand Radu Banciu s-a autopropus consul la Marsilia. Ar fi facut revolutie, dar nu le convenea securistilor eternizati in sudul Frantei.

Foarte rau stam in Spania. Nu intamplator am asezat-o langa SUA, ca importanta. Socotind de la Madrid la ultimul catun, in 75% dintre localitatile Spaniei traiesc romani. La Madrid, dar si in consulatele din Spania avem nevoie de economisti eminenti. Ambasadorul nostru este o doamna, Gabriela Dancau din Strehaia, inofensiva economic (intr-o tara cu 19000 de kilometri de autostrada!) si plapanda cultural. Trecand peste instantaneele oficiale, stiti cu cine s-a pus la pozat – merci, facebook! – la receptia anuala de la Palacio Real, organizata in onoarea ambasadorilor ? Raspunsuri: a) cu Regele Spaniei, b) cu ambasadorul SUA, c) cu ambasadori din lumea a treia. Corect este d) cu sotul. Merita vazut pe Youtube si mesajul pueril al Romaniei de Ziua Nationala a Spaniei. Infanta din Strehaia a urcat personalul pe acoperisul ambasadei si fiecare alpinist a rostit cate o propozitie din categoria “iubim Spania la centenarul Romaniei” sau “in Spania s-a nascut Imparatul Traian”. Chestia asta se numeste montaj-literar artistic de gradinita. Domnule Melescanu, nu putem trimite pe oricine intr-o capitala in care Paseo Castellana e mai lata decat Champs Elysees si se afla pe acest bulevard Muzeele Prado si Thyssen, statuia lui Velasquez, stadionul Santiago Bernabeu, ministere, camere de comert, hoteluri de cinci stele. De pe Paseo Castellana ajungi in jumatate de ora la Toledo (El Greco si Cervantes), calatorind prin Castilia – La Mancha. Totusi, totusi, M.A.E., totusi!    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!