De cand vigilentele organe ii prigonesc, prolificii nostri miliardari au descoperit o supapa. Au sansa sa indulceasca imaginea Romaniei. Din exil. Ce Brancusi, ce Emil Cioran? Sa vedeti in curand artisti si filozofi romani. Intai isi vor da in primire asociatii, ca doar tine de traditia bastinasa, si pe urma o vor tunde in strainataturi, unde pot regandi gastronomia nationala.
Se va umple planeta de restaurante patronate de proeminenti afaceristi proveniti din Romania. Acesti mari specialisti in economie indeplinesc fara fisuri conditiile pretinse carciumarilor de elita. Prima regula — evaziunea, a doua — banul cash. Ce tonic va fi cand creatorii de valoare adaugata (asa se alinta hotii, intre ei) si domnii ministri vor trece de la birou la tejghea si vor schimba cravata cu sortuletul de bucatareasa! Multi dintre acestia isi vor aduce aminte de frumoasele inceputuri, de notele de plata din anii ’70-’80, perioada intinsa chiar pana spre sfarsitul lui ’90. Nu existau bonuri fiscale, dar ce capodopere ieseau din mainile chelnerilor! Doua fripturi — 144 de lei + trei sticle de vin — 209 lei + doua salate — 26 lei + patru ape — 38 lei = 537 lei. Sau chiar 612 lei, in functie de inspiratia autorului. Iar cand veneau strainii, le puneau pe note si solnitele, si scaunele. Ospatarii ceausisti au anticipat marile privatizari, singura deosebire fiind ca atunci pierdeau numai clientii. Carciuma, personalul si Statul ieseau pe plus.
Acum, dupa ce s-au imbogatit (asumandu-si niste riscuri, sa recunoastem), miliardarii nostri isi pot dovedi patriotismul. Gratie talentului lor, mititelul si sarmaua pot face o nemaipomenita cariera internationala.
Si Memelushu o sa invete farfuriile sa inoate la carciumile cu specific.
La toalele o sa curete „gogu” ca are gura adanca si limba aspra !