AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisMihai Bendeac si dictatura clovnilor analfabeti

Mihai Bendeac si dictatura clovnilor analfabeti

Telefon, duminica seara. „Bendeac nu stie ce-i hermeneutica. Da repede pe Antena 1!”

Am dat. Nu numai ca nu stia. Primitivul mercenar al scenei se si mandrea cu ignoranta lui suverana. S-a si razbunat pe concurentul de la emisiunea de cantaciosi – cuvant introdus de mine – care l-a intrebat ce-i hermeneutica. Si e un cuvant simplu, putea sa spuna „ceva legat de textele vechi”. Foarte intepat, fiindca parodiangiul n-are nici umor, a citit definitia din dexonline. Jenibil, jenibil! Daca acest limbist desavarsit e absolvent de facultate cu profil umanist, atunci eu am jucat barbut cu Einstein. De ce l-am facut limbist desavarsit? Ca sa fiu in registrul lui cultural. Si fiindca si-a interpretat cel mai bun rol intr-o megaproductie turnata la el in baie. A lins o jartea pana la sterilet. Pe urma, a distribuit capodopera pe facebook. Si ce actori culti are si a avut tara asta! Cateva exemple, mai jos. Referintele nu sunt de pe Google. Nu colaborez cu Google si Wiki sau Wi-Fi sau cum se cheama prostia aia.

Dan Puric. In articolul „Miorita si cantaciosii”, care a dat si titlul unei carti publicate de mine in 2011, am scris ca Puric „defileaza cu socratismele lui Tutea si isi inveleste discursul in hlamida misticoida. S-ar vedea un Radulescu-Motru modern, dar e un filozofica de gradina de vara.” Am fost nedrept. Astazi, cand Biserica si Familia traditionala sunt atacate de neomarxistii atei, iar Romania se pregateste sa nu-i discrimineze pe pansexuali (habar n-am ce-s aia, probabil un fel de „dracii naibii de Satane”, ca sa citez din Gigi Becali), avem nevoie de eruditul in salturi si de imbisericitul actor Dan Puric.

Dem Radulescu, profesorul adorat al lui Dan Puric. „Bibanul” (nu l-am cunoscut, n-am niciun drept sa-i spun asa, dar m-a contaminat colocviala generatie a tefeloazelor) era prieten de familie cu Razvan Theodorescu, bizantinologul Razvan Theodorescu. Tin minte o emisiune, „Ceaiul de la ora 5”, din anii ’90. Marina Almasan credea ca Dem Radulescu venise in studio pe post de mascarici. Ce i-a facut „Bibanul”! „Doamna, eu nu sunt clovn. Am venit aici sa vorbesc despre meseria mea, despre zbuciumul actorului, despre constructia rolurilor, despre iradierea artistica. Si mai incetati cu <<ii multumim colegului Gigel ca ne-a dat legatura si il felicitam pe cameramanul Ionel ca a filmat nu stiu ce!>> Asta-i meseria voastra!”

Dumitru Furdui. L-am cunoscut bine – atat cat se poate de bine, in adolescenta. Un Stanislavski roman, ca sa fortez. A scris „Teatrul in comunism”, 600 de pagini, in doua volume, o carte cu probleme, care va fi reeditata anul asta. Cand mi-a dat-o fiul lui, Tudor, am ramas tampit (eram deja) si n-am mai lasat-o din mana. La sfarsitul anilor ’50, Furdui, Vladimir Cosma (compozitorul care a realizat coloana sonora pentru cateva sute de filme frantuzesti) si Eugen Mihaescu au fost exmatriculati, in aceeasi sedinta de demascare. Anticomunism facut la timp!

Vladimir Gaitan. De 1 Mai m-a sunat Vladimir Gaitan. Era cu niste prieteni de vinuri albe, de-ai dumnealui si de-ai mei. M-a intrebat daca imi place poetul Teodor Paca. Nu imi ardea de poezie, eram in drum spre spital, cu fractura de peroneu. Am pasit stramb, cu fetita mea in brate. Dar am trecut peste durere (sunt un vechi erou din Piata Universitatii – hi, hi, hi!) si i-am zis domnului Gaitan ca am, cu dedicatie pentru tata, singurul  volum antum al lui Paca, scos la „Eminescu”, in 1970 si ilustrat de Florin Puca. Gaitan a inceput sa recite „Cand ma alunga noaptea de la crasma,/ Dupa libatii monstre si tapaj,/ In patru labe si mai mult taras – ma/ duc spre salvare la ecarisaj /In buzunare am bucati de paine/ si oase dulci de vita si de miel,/ Sa lacrimeze fratele meu caine,/ Ca toata noaptea m-am gandit la el.” Cateva minute am uitat de glezna cu care scriu. Multumesc, maestre Gaitan!

Dupa acest „madrigal de-o puritate concret angelica” (Emil Manu despre versurile de mai sus), sa ne intoarcem la Artistul Popo(r)ului, Mihai Bendeac. Fiind un tip coleric, prietenul care m-a anuntat ca Bendeac nu stie ce-i hermeneutica a zis ca „traim sub dictatura clovnilor analfabeti. Ambuscatul Limbici are sute de mii de urmaritori pe facebook. Asta inseamna genocid cultural, idiotizare in masa. Ce a patit Ceausescu pentru genocid?” L-am temperat. Nu avem dreptul sa impuscam pe nimeni. Cunoasteti expresia „e prea scump glontul”. In cazul lui Bendeac, nu glontul ar fi scump, ci zgomotul.
Dar maieutica stii ce e, Bendeac? Era o gluma, in „Catavencii”. „Si-a pus maieutica pe sub pulover”. Prostoboule eminent!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
3.690 afisari

3 COMENTARII

  1. asta se vinde acum….Degradarea societatii degradate, naste sute de mii de aprecieri pe FB..!

  2. A dat domnu Boanchis drumu la forum. Sincer Mihai are stofa de actor dar e cabotin sau se comaplace. Nu mai chinuiti tinerii aia, ai faceti de ras. Învățați-i taman ceva. E valabil si la alte tveuri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger