AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisLa schi pe acest Chamonix de gunoaie din sectorul Clotildei

La schi pe acest Chamonix de gunoaie din sectorul Clotildei

1. Până acum, regizorii noștri vorbeau cu o superioritate astrală despre absența spectatorilor din cinematografe. Artiștii minimaliști erau nemulțumiți pentru că aveau puțini spectatori. Nu sesizau paradoxul, dar era dreptul lor să fie dezamăgiți. Acum, Alexandru Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, e nemulțumit că documentarul lui „a impresionat o lume întreagă, mai puțin pe români.” Și pe urmă tot el a livrat, fără să vrea, o explicație. N-a avut spectatori din politică, „doar procurori și ambasadori ai altor țări.” Normal că ai altor țări, că nu putea veni ambasadorul județului Giurgiu în județul Sălaj. Iar românii care nu s-au arătat interesați de „Colectiv” sunt „corupți și inculți.” Mulțumim, mulțumim, bine că nu ne-ai făcut și comunișți, la 31 de ani de când a murit Ceaușescu! Nanau, hai să te scot eu din criza de cinefili autohtoni! Matale n-ai regizat un film documentar, ci un film politic. Și sunt drăguț că nu am scris „film propagandistic”, dar puteam să scriu, fiindcă mi-a plăcut aia cu „au fost procurorii la cinema.” Bine, scuze, nu-i nici film propagandistic! E mai rău. E film omagial – omagiul fiind faza avansată a propagandei. Filmul nu este despre morții de la Colectiv, ci despre salamandrele oengiste care au inventat jegoasa expresie „mafia în halate albe.”

2. S-a făcut un film propagandistic și pe vremea Elenei Udrea – „Bucureșți, oraș inteligent.” Pentru că știa drumul de la Pleșcoi la reprezentanțele Vuitton, Udrea a găsit un brand – National Geographic – care să-i facă lucrarea. Documentarul a fost excelent realizat, iar eu am observat „burțile” (jargon gazetăresc – „bagă niște burți, ca să-ți iasă 5000 de semne!”) la fel cum le-am observat și în capodopera lui Nanau. Filmul „București, orașul inteligent cucerit de Udrea” a fost programat și rerereprogramat pe National Geographic. L-a văzut toată Planeta. Și, din câte țin minte, Elena Udrea, așa țărancă de oraș cum e ea, a avut bunul simț să nu apară în film.

3. Anul ăsta, lumea subțire din centrul Capitalei nu merge la schi în Austria, Franța și Elveția, dar poate să slalomeze pe munții de gunoaie din sectorul 1. Clotilde, cât costă telegondola pe acest Chamonix userist? În astfel de situații se văd caracterele și creierele. Un om superior, care a votat-o pe Clotilde, ar spune „am greșit.” Deștepții au puterea de a recunoaște când sunt proști. Dar prostul care se crede deștept va spune „și ce, cu vechiul primar era mai bine?”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.765 afisari

4 COMENTARII

  1. Pai filmul e ca radioul de intreprindere ce anunta.
    Dragi tovaresi. Astazi in sanul luminoasei noastre intreprinderi, un dizident filosof sleios pe nume Sorin a ironizat FEMEIA tovaresi. A zis ca Fe meiAaa, nu intereseaza barbatul tovaresi, decat ca ambalaj nuuu nu ca interior, pai se poate tovaresi? In hala rumoare iar barbatii unsurosi au început sa huiduue si sa fluiere.
    A luat cuvantul si tovaresa Marinela gospodina intreprinderii.Ea a aparut tare nefericita.
    -Cand ma misc toti barbatii ma cipesc de cur! cativa mustaciosi au inceput sa rada masaua .
    A venit si țața Leonora de la bucataria fabricii care a spus ca sunt barbati ptosti care nu da 2 bani pe ea dar ca si ea e ironica.
    Dupa scandari de sustinere toate tovaresele au aplaudat pe tovaresu prim directorul nostru care a dupa ce Marilena secretara a spus ca asa e barbatu desi ea inca arata bine, directorua spus:
    DOMNUL filosof nu are ce cauta in intreprinderea noastra luminoasa in calitate de subversiv proletar misogin. Imediat s-a oprit radiou si stins radiou.
    Spor la treaba tovaresi!
    Mama lor subversivi!

  2. Mama lor de subversivi ,vai de mama lor ,domnule sau donle, nu domne etc etc etc.Vai de mama lor de Muciuresteni tigani CE meritati aia aveti Daca acolo la voi e polul bogatiei si aveti salarii astronomice de ce nu va puneti centrala de apartament ?Asteptati sa bage Mucusor presiune si sa crape tevile Tot voi platiti pierderile Va place ?Primesc un telefon de la un var muciurestean care zicea ca are36 00 roni pentru ca facea instructajul pe linie de protectia muncii la o firma el fiind pensionar ,dar este frig in apartament si apa e rece Bai zic ,cu atata banet tu te rogi la Mucisor sa ti dea apa calda ?Pune ti ba centrala de apartament ,ce astepti Tolomaci ma sunt unii muciuresteni

    • ‘E’ unii frunciile si unii zaxoni iogagi care voteaza cu osardie pe descleiatzii aia si se ‘da’ apoi sfatuiciosi ..mai berta secui pomanagiu…stai linstit ca nu toti suntem ‘nooooo,daca-i musai…hauuuuuuu’!
      Pune fainosag si in cafa ca sa stralucesti si mai tare!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger