Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Iohannis, primul Brukenthal de Neanderthal. Si defazata Academie Romana

Iohannis, primul Brukenthal de Neanderthal. Si defazata Academie Romana

Autor:

In raport cu arta, sibianul Iohannis este primul Brukenthal de Neanderthal.Pozandu-se pe un scaun de la “Masa Tacerii” a lui Brancusi, sasul elocvent ca un Trabant dovedeste ca este cel mai ignorant Presedinte al Romaniei. In comparatie cu Iohannis, vag alfabetizatul Ceausescu era un enciclopedic.

 

Parcurgeti, va rog, stenogramele intalnirilor dintre scriitori si Ceausescu! Nea Nicu nu numai ca-i  cunostea pe toti dupa  chipuri, desi in vremea lui oamenii de cultura nu prea mai apareau la televizor. Ceausescu era la curent si cu ce scriau. Cand primea, la fostul sediu al CC, un volum de versuri sau de proza, Ceausescu ii trimitea autorului cartea lui de vizita. Pe verso multumea, cu litere de mana, si pe urma semna.

Norocul nostru e ca Iohannis nu-i mai tanar, ca la cat  de sportiv (tenisman, drumet montan) se pretinde, ar fi in stare sa se urce in carca lui Mihai Viteazu, pe calul de la Universitate.Va dati seama cum s-ar raporta la Renastere, daca ar ajunge in Italia! Pieta a lui Michelangelo ar fi vandalizata inca o data, iar David, aflat in Piazza della Signoria din Florenta, ar fi si el calarit, ca oricum statuia e o replica, facuta de un romanas de-al nostru, imi scapa acum cum ilcheama.

Cu un asemene presedinte, e normal ca Romania sa fie castrata cultural. Dupa doctori plagiatori care aresteaza oameni, avem si academicieni defecti.Voi fi concret. In 2016, in Academia Romana se dezbate acordarea premiilor pentru 2014. Exact cum ati citit! In 2016 pentru 2014. A venit vorba si despre Adrian Ghenie. Eu am mai scris ca pretul lui are cel putin doua zerouri in plus si am fost dragut, ca nu ma costa nimic sa sustin ca ar fi patru zerouri. Dar parerea mea nu conteaza.Ghenie e un fenomen, cel putin financiar. In arta de azi, nu are importanta ce produci, ci cat faci. In aceasta maniera omeneasca, artistica, dar si lucrativa ar fi trebuit sa gandeasca si scrobitii de la Academie. E greu de crezut ca impresarii si galeristii care il piloteaza pe Ghenie i-ar permite tanarului pictor sa accepte o invitatie la o discutie deschisa, in Romania. Dar un premiu din partea Academiei nu prea se refuza si ar fi fost un pretext de a-l acrosa pe Ghenie pentru dezbateri cu criticii si artistii plastici. N-ar fi fost rau sa se profite de prezenta lui aici si sa fie atras in proiecte culturale comune. Academicienii nostri, insa, au preferat sa-l oculteze. “Nu exista, Ghenie nu exista!  Alea nu sunt tablouri. El mareste fotografii, nu-l bagati in seama!”.  “Mareste fotografii” nu-i un argument demn de un academician nici macar la o sueta. “Mareste fotografii” inseamna prostie si rautate. Nici eu nu sunt fascinat de Ghenie, dar daca o fi bun si nepotii nostri vor fi invitati de Guvern sa stranga un miliard, la o cheta, ca sa aiba Patria o lucrare de Ghenie? Nu uitati:  aceeasi  Academie Romana a refuzat mostenirea lasata de Brancusi! Nu, nu cred ca Ghenie e langa Brancusi! Dar daca o fi? Dar daca il vor face samsarii de zece sau de o suta de ori mai scump ca Brancusi?


2 comentarii to Iohannis, primul Brukenthal de Neanderthal. Si defazata Academie Romana

  1. lidia

    Oportunitatea e chiar langa tine! Ne vei gasi mereu! Oferta exclusiva pentru invingatori! Incepe rapid si castiga bani! Risc zero si castiguri mari! Vrem stabilitate si seriozitate! Tu castigi bani cu cel mai interesant film! Fiindca aici e afacerea anului! Cereti acum mai multe detalii la adresa de email: cechelidia@yahoo.com

  2. Fabian

    Ce dracului pretentii sa ai de la asta? E genul de taran prost care se uita la picturile lui Aivazovski cu umbrela in mana, sa nu se ude.


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 16-10-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!