Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Etica, aceasta sfanta ipocrizie!

Etica, aceasta sfanta ipocrizie!

Autor:

’’Mourir d’Aimer” este un film din 1971, care a scandalizat Franta. Recunosc ca nu l-am vazut, mi l-a semnalat ziaristul Mircea Cantar. Puteam sa aman randurile astea pana l-as fi vazut sau puteam sa merg blat, ca orice deontolog respectat, ca Emilia Sercan, de pilda. Pentru azi ma intereseaza doar tema din “ Mourir d’Aimer”, desi presa franceza a scris ca Annie Girardot a facut unul dintre cele mai bune roluri ale ei.

 

O profesoara din Sudul Frantei, interpretata de Annie Girardot (avea 32 de ani in scenariu si 40 in realitate), s-a aruncat intr-o relatie perversa cu un elev in varsta de 17 ani. Batjocorita public, tarata in procese, profesoara s-a sinucis. Dupa 47 de ani, fictiunea a prins contur real si nevasta lui Macron a devenit Prima Doamna a Frantei. In 1971, se spunea ca Franta traverseaza o perioada ciudata, trecusera doar trei ani de la revoltele din ’68, iar studentii de la Sorbona imbracau tunica maoista. Astazi, Franta nu-i deloc, dar deloc ciudata. E corecta politic si mai are putin pana sa-l certe pe Macron ca nu s-a insurat cu o broasca sau cu femeia cu barba care a castigat Eurovision, in 2015. Si in 1971, si in 2017, s-a discutat abundent despre etica, sexualitatea fiind pusa in plan secund. Profesoara din film, un simplu film, a fost stigmatizata. Prima Doamna a Frantei, in schimb, e o femeie virtuoasa si mamoasa, iar fiica ei a fost nedezlipita de Macron in campanie, incantator, incantator, exact de o asemenea familie reusita era nevoie la Elysee!

Tot de etica, de o uluitoare detenta etica, a dat dovada si eminenta mironosita Emilia Sercan. Detectiva de plagiate e banuita de plagiat. Ce lume malitioasa si mefienta, ce inscenare ! Anchetatoarea patetica (jenibila as fi tentat sa scriu, daca n-as respecta cadrele de toate extractiile si in primul rand pe cele universitare) n-a plagiat cind si-a incropit teza de doctorat. Ea a patruns – atat de adanc incat si-a periclitat sanatatea cu o introspectie! – in mintile plagiatorilor, ea se antrena sa-i rapuna pe bringanzii doctoratelor, ea era un fel de Alimanescu sau Vidocq cu bluzita fara maneci, ca sa i se vada bratele ca niste franzele, ea prindea talharii de proprietate intelectuala! Stiti ce-i intrebau banditii pe Vidocq si Alimanescu ? “Ba, voi ati uitat ca am fost colegi?” De scoala, bineinteles ca de scoala.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 25-03-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!