Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » E obligatoriu sa-l glorificam pe Donald Tusk si saptamana asta?

E obligatoriu sa-l glorificam pe Donald Tusk si saptamana asta?

Autor:

Din zece poezii dedicate lui Ceausescu, una, maximum doua aduceau beneficii autorilor. Castigul nu era neaparat material. Asigura o oarecare protectie, te introducea sau te mentinea in Sistem. Ceilalti opt poetastri erau osanalisti din entuziasm, din oportunism, ca sa fie cu valul (azi-trendul). Daca un scriitor ii trimitea lui Ceausescu un volum proaspat tiparit, acesta raspundea cu o carte de vizita – Nicolae Ceausescu si pe spate “Cu multumiri”, plus semnatura. Aveam un prieten, fiu al unui romancier cunoscut, care subtilizase cartea aia de vizita din portofelui lu’ taticu’. Daca ne legitima, dupa zece noaptea, vreun militian, daca ne umfla vreun chelner nota de plata, daca nu voia vreun receptioner sa ne dea camera la hotel, ii ziceam prietenului “scoate, ma, mai repede cartea aia de vizita, ca sa ne lase astia in pace! Nu vezi ca altfel nu merge?”

 

Intrebarea “nu vezi ca altfel nu merge ?” e valabila si azi. Nu vedeti ca altfel nu merge cu Donald Tusk? Nu te obliga nimeni sa-l lauzi, dar se simt toti obligati sa-l laude. Odangiii ceausisti erau mici amatori (de dosuri) pe langa entuziastii astia incapabili sa iasa din rand. Iar cei mai multi sunt prosti ca o oala de noapte. In cate postari pe facebook ati vazut glumita “o sa vorbeasca si Dancila in <<poloneza>>?” In sute de postari, nu-i asa? Ingramadita Dancila nu ma intereseaza, azi. Dar se spune “limba polona”, nu “limba poloneza”, cretinilor! Daca zicea Dancila “limba poloneza”, s-ar fi prins unul dintre voi si ati fi injurat-o toti (cateva mii de panaramezi), la posta.

Si acum, parerea mea despre Tusk. Baiat placut. Presupun ca unchii si matusile lui aduceau marfa de calitate, la Mamaia, si o vindeau pe plaja, la 100 de metri de Hotel International (astazi, Rex). Cand mergea in excursii cu scoala, cred ca Tusk era glumetul autocarului. Are el, asa, o dambla, vorbeste pasareste, pe unde se duce. Noua ne-a recitat despre Duckadam, Mircea Eliade si Nichita Stanescu. Bulgarilor le-a povestit despre Ivan Vazov, Stoicikov si zarzavat. Daca ajunge acasa la domnul Vlad Voiculescu, fost ministru tehnocrat al Sanatatii, va baga versurile “medicii la puscarie,/ pacientii la farmacie!”

Frumoasa a fost si manifestatia hibernala de sub coada calului pe care sta Carol I. S-au strans vreo doua sute de tefeloaze, care n-aveau bani de Valea Prahovei, dar o sa le dea nenea Soros, o sa le dea, o sa le dea ce le dau si eu acum, cu al unsprezecelea deget. Printre acesti copilasi era si pustiul ala de Mihaita Sora.102 anisori, dar se tine bine, pare de 99. Venise la sanius si, daca nu l-as stima, as scrie ca mangaia poponetele corporatistelor nefu (cine ar risca?) si pe urma zicea “n-a fost mana mea, era morcovul (nasucul) omului de zapada!”

Intr-o loja, la Ateneu, se tolanise si sasul elocvent ca un Trabant, ca sa-l asculte pe Tusk. Era in loja si radea, radea in loja. Vrmmm, vrmmm, asa rade el, zici ca i-a intrat nasol in marsarier. Atunci, fara legatura cu evenimentul, m-am gandit la un pamfletar si la un alt neamt. N.D. Cocea si Carol I. Pe 9 septembrie 1914, N.D. Cocea a publicat, in “Facla”, o magarie despre Carol I. N-am cum sa fiu de acord cu asa ceva, dar a articulat-o frumos (tehnica nu-i maiastra, insa compenseaza prin reverberatie) si asta-i tot ce conteaza pentru mine. “Politicienii se incaiera. Regele rade. Luati seama! Cand bestia prusaca rade, poporul plange si tara va scrasni din dinti”.    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 20-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!