Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » Razvan Ioan Boanchis » Doamna Iohannis, in ie ati incercat?

Doamna Iohannis, in ie ati incercat?

Autor:

„Ie” se pronunta cu accent apasat pe „i”, nu? Atunci cred ca este singurul cuvant din doua litere care are doua silabe. Ia (cu un „i” sau cu mai multi? — iiiia!) e data naibii!

 

Azi, daca n-o arzi in ie, esti fraiera. La iarna, in bundita, traiasca artizanatul!, cantand „si mi-am luat bundita noua, si io, si mama, suntem curve amandoua, si io, si mama!”. Nu radeti, vuittonistilor, ca pe vremuri eu am vazut cum se faceau bani frumosi cu iile (iiii si iiiii!). La sfarsitul anilor ’80, am insotit niste frantuzoaice (dive la lichidare, frumoase pe vremea lu’ Simone Signoret) in Ardeal. Nu-i meritul meu, eram apendicele grupului, aveam 14-15 ani. Doamnele se duceau in sate si cumparau de la taranci niste camesoaie groase, tinute in cufere cu levantica. Decupau broderia de pe piept si o atasau unor rochii moderne. Plateau si 500 de lei pentru o camesoaie. Baba, saraca, lua 100 pe tot cufarul, iar ghidul specializat in ii si icoane de lemn salta diferenta.

Saptamana asta, cantacioasele, prezentatoarele TV si activistele de partid s-au infatisat la televizor in iiiiii. Am pus mai multi de „i”, ca sa fiu sigur. Doamna Iohannis, ati ratat startul! Dumneavoastra, care de sase luni dictati ora exacta in moda din Romania — nimic, nimic, nimic, restantiera la etno! E adevarat, aveti timp, sunteti tanara. Dar v-a luat-o inainte Alba ca Zapada din Tecuci! Alinuta Gorghiu este cel mai cunoscut brand al acestui — sa convenim ca ar fi — oras, dupa mustarul de Tecuci. Sa-i dam mustarului ce-i al carnatului! Nemtesc. Legata de „meleagurile tecucene” (m-am exprimat ca la Tezaur Folcloric) ar mai fi celebra poezie a lui Mihai Ursachi. „Un om din Tecuci avea un motor, dar nu i-a folosit la nimic”. Alba ca Zapada din Tecuci s-a dus la Realitatea TV in ie. Dar i-a folosit. Taranca de oras a reusit sa ne distreze.

 


1 Comentariu la Doamna Iohannis, in ie ati incercat?

  1. Nea Popica

    Asa se scrie corect doamnna ? S-au esti balbait ?


Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-08-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!